S vlhkostí bojuje přes zimu nejedna domácnost. Poradíme dobrý fígl

 Dům 
07. února 2021 08:59 / Šárka Sokolská
  2
📷
5 fotografií v galerii
Zvýšená vlhkost v bytě je nebezpečná kvůli vzniku plísní Pixabay
S vlhkostí bojuje přes zimu nejedna domácnost, Neutrácejte však za drahé pohlcovače vlhkosti. Stejnou službu vám udělají i některé pokojovky. Navíc vám interiér zútulní.

Máte-li neustále orosená okna, těžko se vám dýchá a trápí vás rýmy nebo alergie, může za to vysoká vlhkost vzduchu. Tu je potřeba řešit, jelikož hrozí vznik nebezpečných plísní. Tento problém vám dokážou vyřešit některé rostliny, které absorbují vlhkost. Které to jsou?

Kapradiny

Nejste-li zrovna zdatný pěstitel rostlin, pak je kapradina pro vás tou ideální volbou. Patří k nenáročným pokojovým rostlinám, které nejenom že mají rády vlhkost, ale zároveň také nevyžadují příliš světla. Proto se také kapradiny skvěle hodí například do koupelny, tmavších koutů nebo kuchyně.

Břečťan

I když je brán břečťan spíše jako exteriérová rostlina, vězte, že se hodí i do interiéru. Můžete ji klidně nechat viset ze závěsného květináče a dát ji ke stěně, kde se vám hodně zdržuje vlhkost. Listy břečťanu ji doslova vyžadují. Břečťan má rád teplo a díky svým úžasným vlastnostem chrání před vznikem plísní. Pokud se ve vašem bytě přeci jen objeví, včas zasáhněte. Jakými přípravky lze bojovat, jsme psali zde.

Lopatkovec

Tato krásná kvetoucí rostlina bude ozdobou každého interiéru. Lopatkovec nebo také toulcovka pochází původně z Kolumbie, a proto potřebuje ke svému růstu teplé a vlhké místo. Navíc miluje polostín, naopak nemá ráda průvan a přímé slunce. Skvělým stanovištěm bude pro rostlinu například kuchyně či koupelna, kde bude doslova absorbovat vodní páry.

Chamaedorea a dypsis 

Máte-li rádi palmy a potřebujete se zbavit vyšší vlhkosti v bytě, pak sáhněte po chamaedoře nebo dypsisu. Konkrétně chamaedorea bude nejspokojenější v koupelně, kde si může užívat vodních výparů. Odmění se vám za to krásnými listy i eliminací plísní. Dypsis pochází z Madagaskaru, nepotřebuje moc světla, má velmi ráda teplo a vlhkost. Údajně z ovzduší odbourává i formaldehyd.

Tillandsie

O tillandsiích, česky známých jako kykatka, se mluví jako o létajících či vzdušných rostlinách. Nekoření totiž v půdě, ale zachytává se ve větvích a na kmenech stromů.  Vodu dokážou přijímat ze vzdušné vlhkosti, která bývá v tropech až stoprocentní. Je tak dokonalým řešením pro každou místnost s vysokou vlhkostí. Pozor, tuto rostlinu však není třeba zalévat, ale rosit. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod