Servírování vína má svá pravidla. Pokud je znáte, můžete pohostit i nejvzácnější návštěvu

 Ostatní 
25. srpna 2018 12:11 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nabízíte hostům rádi víno? Nepokazte to svou neznalostí Shutterstock
Víno patří v Česku k velmi oblíbeným alkoholickým nápojům. Pokud čekáte hosty a víte, že budete víno servírovat, měli byste vědět, jak na to. Ať se zbytečně nedopustíte nějakého trapasu.

Pokud chcete víno podávat opravdu na úrovni, je třeba vědět, jak na to. Roli hraje nejen správné otevření láhve, ale i výběr skleniček a hlídat si musíte i množství nalitého vína.

Zátková věda

Možná se vám to zdá být banalita, ale měli byste se naučit víno i správně otevřít. Při manipulaci s vývrtkou záleží vždy na působení tažné síly. Zátka by měla z hrdla láhve mírně a jistě vyklouznout, aniž byste ji museli vytahovat. Mírně proto, že příslovečná rána při vytažení zátky může vínu uškodit. Prudké vyrovnání tlaku v láhvi s okolním prostředím a náhlý přístup kyslíku dobrá vína takzvaně stresují.

Než víno začnete nalévat, měla by nejdřív směřovat k nosu zátka. Nemocné zátky se prozradí už svým pachem po zatuchlém sklepě a pravděpodobně bude i napadeno víno. V takovém případě je vhodné sáhnout po jiné láhvi.

Výběr skleniček

Pokud se chcete vyvarovat společenskému faux-pas, měli byste také vědět, jaká sklenička se na které víno hodí.

Na červené víno zvolte kulatější sklenici, která je i nahoře otevřenější. Červené víno potřebuje styk se vzduchem, a proto je větší plocha hladiny vína ve sklenici lepší.

Naopak bílá vína nalévejte do úzkých sklenic, které se směrem nahoru zužují. Tento tvar připomíná květ tulipánu.

Růžová vína pak servírujte do skleničky ve tvaru zvonu. Oba typy sklenic mají tu výhodu, že se tak lépe uvolňují aromatické látky.

Pro šumivá vína jsou nejvhodnější vysoké a úzké skleničky, tzv. flétny.

Kolik vína nalít?

Víno se do sklenice nalévá zvolna a opatrně, nikoli prudkým proudem. U vín ušlechtilých může ten, kdo nalévá, vzít sklenici i do ruky, horní částí ji naklonit k hrdlu láhve a víno do ní zvolna vlít. Obvykle však stojí sklenice na stole a víno se do ní nalévá shora.

Všeobecné pravidlo je, že malé sklenice plníme jenom do jedné třetiny, velké poháry jenom do jedné čtvrtiny a zbytek vína zůstává v láhvi. Ve víně se plně rozvine buket a lépe se vychutná.

Sklenička na víno do myčky nepatří

Do myčky nádobí byste měli dávat jen levné a obyčejné skleničky. Skleničky na víno, tam rozhodně nepatří. Mohl by se na nich vytvořit nevzhledný šedý povlak. O tom, jaké nádobí do myčky nepatří, jsme psali zde.

Pokud chcete mít jistotu, že vám ve skleničce nezůstanou žádné stopy po mycích prostředcích, jednoduše je nepoužívejte. Stačí skleničku opláchnout teplou vodou, nejlépe pak hned po použití.

Ještě než stačí sklenička uschnout, je třeba ji vyleštit. Použijte na to látku, která nepouští chloupky. Mnoha lidem se osvědčily například utěrky z mikrovlákna.

Pokud jsou na sklenicích zašlé skvrny, namočte je ve dřezu do teplého (ne horkého!) octa. Poté zkuste skvrny dočistit ještě bílou zubní pastou a měkkým kartáčkem nebo jemným hadříkem. Nakonec opláchněte a vyleštěte.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008