Údržbu klimatizace nezanedbávejte, prach jí může snížit výkon

 Dům 
11. května 2018 09:45 / Iva Dvořáková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Čištění filtrů zvládnete sami, na zbytek povolejte odborníka Shutterstock
Klimatizace si kontrolu před létem zaslouží. Zanedbaná klimatizační jednotka totiž nemusí svou funkci plnit dobře a výkon jí klesá až o pět procent. Obvykle stačí jen utřít filtry od prachových částic. Na který si vzít hadřík a na který štětec? I s tím vám poradíme.

Zkontrolovat před létem klimatizaci a její stav je nutnost. Zanedbaná klimatizační jednotka totiž nemusí svou funkci plnit dobře a výkon jí klesá až o pět procent.

Jako první při čištění je potřeba klimatizaci vypnout a odpojit od elektrické sítě. Naprostým základem z hlediska údržby jsou v případě každé klimatizace filtry, zařízení jich obsahují hned několik.

Jedním z hlavních je filtr pevných částic, který se nachází v horní části jednotky. Jeho odejmutí je přitom celkem jednoduché. Pokud je filtr příliš zanesený, sníží se průtok vzduchu přes výparník, jeho lamely se podchladí a začne na nich kondenzovat voda.

Výsledkem je pak zvýšený počet bakterií. K očištění hlavního filtru můžete použít vlhký hadřík nebo saponát v kombinaci například se sprchou. Naopak kvůli plastové konstrukci se rozhodně nedoporučuje umývat filtry v myčce, mohly by se totiž pokroutit.

Vraťte je, až uschnou

Podobně čistěte i základní filtry uvnitř klimatizační jednotky, které spatříte hned po otevření. Lehce je vyndáte ven. Ale pozor, zpět je vraťte, až budou úplně dokonale oschlé.

Odborníci také doporučují při otevření klimatizace očistit právě dvířka z vnitřní strany. Prach se tu kvůli statické elektřině totiž usazuje také. Některé její součásti jsou totiž pod proudem, při zapnutí by se navíc mohl prach zevnitř zařízení rozfoukat do místnosti.

Plazmový filtr hadříkem ne

Moderní klimatizace bývají kromě jiného vybaveny také technologií studené plazmy, která omezuje viry, roztoče či alergeny. Jsou proto vhodné například pro alergiky.

S touto technologií souvisí též speciální plazmový filtr. Ten by se měl čistit ne hadříkem, ale něčím suchým - třeba štětcem. 

Spolu s čištěním filtrů je pak dobré celou vnitřní část klimatizace opatrně vyluxovat a zbavit ji tak dalších přebytečných prachových částic. Totéž byste měli provést i na venkovní jednotce. Víc o klimatizacích si přečtěte tady.

Pozor na listí i potrubí

Velmi často se do ní hlavně na podzim dostává listí opadané ze stromů. Kromě samotné jednotky se vyplatí zkontrolovat také izolaci na potrubí, jež vede z kompresoru do interiéru.

Netěsnosti na potrubí s chladivem se obvykle projeví mastnými skvrnami v místě připojení jednotky. Odborníci doporučují také kontrolu odpadního potrubí, které má tendenci se při zanedbané údržbě ucpávat. Vývod by měl být při správném provozu klimatizace vždy čistý.

Vyčištění hlavních prachových filtrů zvládne i laik. U složitějších činností, kdy je potřeba například část klimatizace pomocí šroubováku demontovat, je pak dobré řídit se manuálem nebo se rovnou obrátit na výrobce či na společnost, která klimatizaci instalovala.

Po nastěhování kontrola

Odborný dohled byste určitě vynechat neměli v případě, kdy se nově nastěhujete do bytu či domu, ve kterém už je klimatizace zabudovaná a dříve se používala.

V takové situaci běžný člověk jen těžko pozná, jakou má zařízení historii a zda není nějakým způsobem závadné. Odborník tedy může nejen přijít na všechny potenciální neduhy, ale může při vyšetření zároveň provést takzvané hloubkové čištění, při němž velkou část zařízení demontuje.

Kromě výměny filtrů se v tomto ohledu věnuje také čištění a případně i vyvážení ventilátoru nebo péči o elektroniku. Po této důkladné proceduře má pak člověk jistotu, že klimatizace je bez závad, a nejen v letních dnech tak bude fungovat, jako by právě sjela z výrobní linky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47