Pěstování rajčat na balkoně? Stačí vědět, jak na to

 Dům 
21. června 2018 16:37 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
I na balkoně mohou vyrůst krásná rajčata Shutterstock
Bydlíte v bytě, chybí vám zahrada, přesto byste si rádi pěstovali rajčata? Můžete to zkusit i na balkoně. Stačí jen vědět, jak na to a jak se správně o rostliny starat. Důležitý je správný výběr místa. Myslete na to, že rajčata mají ráda slunce, ale nesvědčí jim přílišná vlhkost.

Nejlepší je tedy balkon orientovaný na jih nebo na západ, který je ale zakrytý střechou proti případnému dešti. Jestli střechu nemáte, zajistěte, aby při dešti nestékala rostlinám voda po listech. Ideální je suchá lodžie, s dostatkem světla, ale i závětřím.

Hnůj do nádoby

Rajčata vyžadují záhřevnou půdu dostatečně zásobenou živinami. Připravte si klasický zahradnický substrát nebo rovnou substrát pro plodové zeleniny. Připravte si taky chlévský hnůj, který se prodává v malém balení upravený do granulí. Dejte ho úplně do spodní části nádoby, zbytek doplňte připravenou zeminou.

Pokud nemáte hnůj, použijte nadrobno nasekanou trávu, která se při svém rozkladu silně zahřívá. Tím podporuje rychlý a zdravý růst. Tráva však neposkytuje žádnou výživu, proto je potřeba rajčata pravidelně přihnojovat hnojivem v zálivce.

Pro pěstování zakrslých rajčat keříčkových použijte samozávlahové truhlíky o délce zhruba půl metru. Vejdou se vám tam třeba i tři sazenice. Můžete ale zvolit i rajčata tyčková, na která už ale truhlíky nestačí. Pro jejich pěstování použijte květináče s minimálním průměrem kolem 40 centimetrů a hloubkou asi 30 centimetrrů. Čím větší a hlubší nádoba je, tím lépe.

Pro pěstování v nádobách se nejlépe hodí rajče keříčkové, kultivar Vilma. Je to zhruba 40 centimetrů vysoká a silně plodící odrůda. Pokud budete rostlinu pravidelně hnojit co dva týdny tekutým hnojivem, citelně zvýšíte násadu plodů. Jejich hmotnost bude 40 gramů a budou mít nasládlou chuť. Pro pěstování tyčkových rajčat si vyberte některou z hybridních odrůd. Zvlášť odolnou a dobře rostoucí je StartF1, která dobře plodí a vyrovnává se i s některými pěstitelskými chybami.

Správné odrůdy

U keříkových rajčat je kromě Vilmy vhodné pěstovat i Cherrolu, Gold Krone, Tumbling Tom nebo Minigold. U tyčkových rajčat můžete kromě StartF1 sáhnout třeba po ToroF1, BejbinoF1 nebo PerunF1.

Při péči myslete na to, že nelze zalévat rajčata na list. Na druhé straně je musíte pěstovat v dobře větraném, slunečném místě. Zalévejte je jen tak, aby substrát stačil proschnout. Vylamujte přebytečné výhony, nepřehušťujte vysadbu. Kvůli prevenci můžete použít přípravek proti houbových chorobám. Při dodržení všech zásad se můžete těšit na krásné a silné rostliny s hezkými plody. Jak zpracovat rajčata, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve