Důležitá věc při výběru pracovní desky v kuchyni, na kterou lidé běžně zapomínají

 Dům 
21. června 2018 10:44 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
U nízké pracovní desky se člověk zbytečně hrbí Internet
Dříve se výška pracovní desky v kuchni moc neřešila - obvykle vám ji firma namontovala do zažité výšky, a to bez ohledu na vaši postavu. Jenže tento způsob není moc ideální a už vůbec nemyslí na uživatele. Nevhodně stanovená výška desky vám totiž může způsobit i nepříjemné bolesti zad.

Pokud v kuchyni trávíte hodně času, pocítíte špatně navrženou linku velmi brzy. Přitom nová kuchyň není žádná laciná záležitost, takže rozhodně máte právo na to, aby se vám v té vaší dobře vařilo. A o komfortu významným způsobem rozhoduje právě výška pracovní desky. Podcenit byste ale neměli ani šířku či hloubku kuchyně.

Je jasné, že pokud měříte 150 centimetrů, oceníte v kuchyni jiné parametry, než když vaše výška atakuje hranici dvou metrů. Myslete na to a nechejte si kuchyň navrhnout vaší postavě na míru. Uvidíte, že to oceníte. Nebudete se muset nikde složitě natahovat nebo naopak neustále narážet hlavou do nízkých skříněk či digestoře. Na co všechno si dát při výběru nové kuchyně pozor, se dozvíte v našem článku zde.

Výška pracovní plochy

Je jasné, že každému vyhovuje něco jiného a neexistuje tak pevně dané pravidlo, jak vysoko by měla pracovní plocha kuchyňské linky být. Obecně se ale můžete řídit následujícím doporučením odborníků:

  • výška postavy 150 až 160 cm - 82 cm od podlahy
  • výška postavy 160 až 170 cm - 86 cm od podlahy
  • výška postavy 170 až 180 cm - 91 cm od podlahy
  • výška postavy 180 až 190 cm - 94 cm od podlahy

Základní výška pracovní plochy je přibližně 86 centimetrů od podlahy a tato výška bude vyhovovat lidem menšího vzrůstu do 170 cm. Naopak zvýšená pracovní plocha kolem 91 centimetrů je určena lidem vysokým do 180 cm. Zvýšenou pracovní plochu mohou zvolit i lidé s nemocnými zády, u nichž je předpoklad, že budou mít problém se při práci ohýbat.

Výška umístění dřezu

Komfort v kuchyni ale nesouvisí jen s výškou pracovní desky, ergonomie myslí i například na výšku dřezu.

Většinou se dřez umisťuje na výšku kolem 100 centimetrů. Optimální výšku však poznáte podle toho, že se postavíte ke kuchyni, dlaně položíte na dno dřezu a vaše záda by měla být v rovné poloze. 

Pravidla pro sporák a troubu

Výška varné desky je obvykle nižší než výška dřezu. Existuje pro to jednoduché a rozumné vysvětlení. Každý kuchař by měl mít totiž dobrý přístup ke všem hrncům na plotně a hlavně by do nich měl dobře vidět.

Vzdálenost mezi digestoří a varnou desku by měla být v rozmezí 65 až 70 centimetrů, záleží na typu sporáku. Jestliže máte plynovou varnou desku, je třeba dodržet vzdálenost alespoň 70 centimetrů a více. Vyšší vzdálenost mezi varnou deskou a digestoří ocení hlavně lidé s vyšší postavou. Vyhnou se tak zbytečným boulím na hlavě.

Pokud si zvolíte oblíbenou zvýšenou troubu, i tu nezapomeňte přizpůsobit vaší postavě. Výhodou zvýšené trouby je, že manipulace s horkými plechy je bezpečnější a pohodlnější, a to i s ohledem na malé děti, které nedosáhnout na horká dvířka a ovládací knoflíky.

Výška horních kuchyňských skříněk

Výška horních kuchyňských skříněk je hodně variabilní. Nejvyšší varianty horních skříněk se obvykle montují do výšky asi 90 centimetrů. Tyto kuchyňské skříňky se skládají většinou ze tří úložných částí.

Nejběžnější variantou horní skříňky jsou skříňky ve výšce přibližně 70 centimetrů, u kterých  se často používá nižší výklopné skříňky doplněné odlehčenými skleněnými výplněmi.

Hloubka pracovní plochy

Standardní hloubka pracovní plochy je 60 centimetrů. Ovšem je třeba podotknout, že dovoluje-li to kuchyň, lze využít i hloubku pracovní desky 65 až 70 centimetrů, což vám zvětší prostor pro další využití v kuchyni. Větší hloubka pracovní desky už vhodná není, neboť zhoršuje přístup do horních skříněk.

Pokud jste ale menšího vzrůstu, na větší než běžnou hloubku kuchyňské linky raději zapomeňte. Mohli byste časem zjistit, že vám to nevyhovuje.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod