Jak si vychutnat nejlepší brambory? Tyhle chuťově nic nepřekoná

 Zahrada 
11. července 2018 10:06 / Marcela Plachá
  0
📷
5 fotografií v galerii
Tuhle pochoutku si užijete jen pár dní v roce Pixabay
Obyčejné brambory mohou chutnat i velmi neobyčejně. Ideální přitom je, když putují ze země rovnou do hrnce. Právě v těchto dnech jsou nejlahodnější.

Jsou brambory, které chuťově nic nepřekoná. A mohou to být právě ty vaše! Cesta k dokonalým bramborám je totiž nesmírně snadná. A výsledkem budete mile překvapeni. Na zahrádky se nejlépe hodí rané odrůdy.

Vegetační doba odrůd brambor (od výsadby do zralosti)

  • velmi rané 90 - 110 dní
  • rané  110 - 120 dní
  • polorané 120 - 130 dní
  • polopozdní 130 - 145 dní
  • pozdní  nad 145 dní 

Kdy sklízet rané odrůdy

Už v červenci si zahrádkáři mohou pochutnávat na lahodných bramborách. O datu sklizně rozhoduje především odrůda brambor. Rané brambory mají kratší vegetační dobu. Jakmile začne rostlinám žloutnout nať, znamená to, že ukončily vegetaci. Případně můžete zkusit opatrně odhrnout trochu zeminy a rukou opatrně nasaháte nějaké hlízy. U kvetoucích odrůd brambor můžete odebírat první hlízy krátce po odkvětu.

U raných brambor nemusíte čekat na tzv. fyziologickou zralost a je možné je sklízet dřív, než bude jejich slupka pevná. Chuťově nejlepší jsou rané brambory, které vykopete ještě před jejich úplným dozráním, tedy ještě před úplným zežloutnutím listů. Nezapomeňte pak opět rostliny důkladně přihrnout zeminou. Díky postupnému sklízení necháte menším hlízám čas lépe dozrát. 

Jak na to

Sklizeň by měla probíhat za suchého počasí a při teplotě vzduchu mezi 8 - 20 °C. Zežloutlé natě posekejte. Nejlépe čtrnáct dní před závěrečnou sklizní. Můžete je dát na kompost, nebo spálit. Rozhodně ale nedávejte bramborové natě do krmiva zvířatům. Jedná se o lilkovité rostliny, které v sobě mají jed solanin. V listech, natích a hlavně v semenech - těch kuličkách, co zbydou po květech. Vlastně celá rostlina lilku bramboru je jedovatá, až na hlízy. 

Jak brambory uskladnit

Hlízy je třeba chránit před zbytečným poškozením. Jakmile brambory vykopete, nechte je asi týden na hromadě vydýchat na tmavém a suchém místě při běžné denní teplotě. Přikryjte je plachtou, aby při styku se vzduchem nezelenaly.  Potom je rozdělte do přepravek podle velikosti, uskladněte do sklepa nebo chladné místnosti. Nedávejte ale brambory na zem, ale třeba na cihly apod., aby k bramborám mohl i zespodu vzduch. Maximální výška vrstvy pro dlouhodobé skladování se doporučuje 1 metr, ideální teplota pro uskladnění je 4 – 6 °C.  Takhle ošetřené pozdní brambory vydrží minimálně půl roku.

Příprava na další úrodu

Jakmile jsou brambory sklizeny, můžete do půdy zasít zelené hnojení, třeba svazenku vratičolistou. Před zimou svazenku posečte, celý pozemek zryjte na takzvanou hrubou hroudu a půdu nechte ležet až do jara. Pak do ní můžete opět zasadit brambory. Pokud je chcete mít za rok ještě lepší, nechejte je včas předkořenit, nikoliv jen naklíčit. To znamená, že byste sadbu měli v březnu rozložit do přepravek s třícentimetrovou vrstvu zeminy, hodně v ní hlízy zavlažovat, až vyženou klíčky a zakoření.

Koncem dubna pak hlízy opatrně zasaďte do hlubší rýhy (alespoň 15 cm) a celé je i s klíčky zahrňte a záhon urovnejte. Pamatujte ale, že brambory není vhodné pěstovat stále na stejném místě, jinak hrozí zamoření hnilobami, háďátkem i mandelinkou. Ideální je interval 4 roky. O pěstování brambor jsme psali také zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod