Ponorné čerpadlo je na zahradě nedocenitelný pomocník. Musíte ale vybrat to správné

 Zahrada 
27. července 2018 12:25 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Čerpadel existuje mnoho typů Internet
Typů zahradních čerpadel je mnoho. Používají se na zalévání, zavlažování, na odčerpávání sklepů nebo na zásobování domácnosti vodou. Když si ale vyberete to správné, získáte opravdu šikovného pomocníka.

K tomu, abyste mohli vodu ze země načerpat k vám do domu, potřebujete ponorné čerpadlo. Je jich celá řada a obecně slouží k transportu vody či jiné tekutiny. Každý typ čerpadla se hodí k něčemu jinému. Je třeba se v nich proto alespoň trochu vyznat.

Rozdělení čerpadel

  • ponorné netlakové čerpadlo
  • ponorné tlakové čerpadlo
  • čerpadlo do vrtu
  • zahradní povrchové tlakové čerpadlo
  • kalové čerpadlo

Ponorné netlakové čerpadlo

Tento typ čerpadla slouží jen na přečerpávání vody z jednoho místa na druhé. Mívá výtlak 5 – 10 metrů, tlak do jednoho baru a velký průtok v řádech stovek litrů vody za minutu. Vyčerpá vodu například z podzemního rezervoáru dešťové vody nebo ze sudu, při případné povodni ze sklepa nebo na konci sezony z bazénu. Postačí na zalévání malé plochy nebo skleníku, nelze s ním ale například zavlažovat trávník.

Ponorné tlakové čerpadlo

Ponorné tlakové čerpadlo je vhodné pro zavlažování či postřik. Dokáže přečerpat vodu i z hluboké kopané studny. Můžete ho zkombinovat i s tlakovou nádrží, ať už pro zavlažovací systémy nebo dokonce zásobování domácností užitkovou vodou. Má výtlak od 30 metrů a tlak od tří barů.

Čerpadlo do vrtu

Čerpadlo do vrtu oceníte, pokud potřebujete přečerpávat například pitnou vodu z huboké vrtané studny. Má výtlak více než 60 metrů a tlak od šesti barů. Použití těchto čerpadel je velmi účelné zvláště při velké potřebě vody nebo pro zajištění dostatečného množství vody pro zavlažovací systémy zapuštěné v zemi. 

Zahradní povrchové tlakové čerpadlo

Jde o nejžádanější typ čerpadel. Uživatelé oceňují zejména to, že zvládnou totéž co ponorná tlaková čerpadla, ale zařízení zůstává na povrchu. Díky tomu je s tímto čerpadlem podstatně lepší manipulace. Jsou vhodná na zavlažování i postřik. Sací výška je šest až devět metrů (sací výška je výška čerpadla od vodní hladiny ve studni) a tlak od tří barů. I tento typ čerpadla lze zkombinovat s tlakovou nádrží.

Kalové čerpadlo

Je vhodné na vyprazdňování nádrží s užitkovou vodou, bažin, rybníčků nebo sklepů. Kalové čerpadlo je schopné odčerpávat nečistoty a fekálie až do 5 mm. Dají se ale pořídit i speciální čerpadla, která si poradí i s nečistotami o velikosti až 30 mm. Výtlačná výška bývá do 15 metrů a tlak 0,4 až 2 bary. Není ovšem určeno na zalévání. O výhodách kalového čerpadla jsme více psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47