Tyhle rostliny se ještě teď vyplatí pěstovat v truhlíku

 Zahrada 
25. července 2018 07:57 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Umístěte je na balkon, terasu či zahradu, všude vyniknou Pixabay
Pohnutky k pěstování balkonových rostlin mohou být nejrůznější, někdo má skromný balkon, jiný velikou terasu, a u jiného jde o jedinou možnost, jak venku pěstovat zeleň a krásné květiny.

Všechny vyjmenované případy mají něco společného, využívající rostliny v květináčích, truhlících a dalších nádobách. Tento způsob pěstování na jednu stranu vyžaduje určité zvláštnosti v péči, na druhou stranu ale otevírá mnohé možnosti, jak využít známé i netradiční metody.

Mobilní zahrada

Pěstování ve vědrech a nádobách nezní zrovna lákavé, a tak se ujaly pojmy jako hrnková nebo mobilní zahrada. Mobilní jsou tu pochopitelně rostliny, které tu na rozdíl od opravdové zahrady můžete libovolně rozmisťovat, přestavovat a aranžovat. V květináči nebo v jiné nádobě můžete na balkoně nebo terase dokonce pěstovat teplomilné druhy rostlin ze vzdálených krajin, které by normálně vysazené v zahradě trvale nepřežily. Přes zimu můžete rostliny uschovat před mrazem v domě nebo ve vytápěném skleníku.

Správný výběr

Musíme vybrat druhy rostlin odpovídající nárokům na dané místo. Balkony a terasy se často rozdělují na jižní, severní, západní a východní, Je jasné, že jižní balkon dostává přímého slunce nejvíce, severní nejméně. Při takto jednoduchém členění nesmíme zapomínat například na stínící budovy nebo vysoké stromy. Převážná část rostlin má ráda světlo a slunce. Ale spoustě nedělá dobře, jsou-li vystaveny prudkému letnímu slunci.

Nádoby by měly být pěkné, ale zároveň vhodné pro určité rostliny. Důležitější než její vzhled je její obsah, tedy zemina neboli substrát. V ní se rostliny zakotvují svými kořínky, z ní si berou vodu a výživu. Platí, že jestli na něčem opravdu nemáme šetřit, pak je to zemina v nádobách.

Než nádoby naplníme zeminou, měly by být v nádobách otvory pro odtok přebytečné vody. Keramické nebo terakotové nádoby před osázením vložíme na 1 - 2 dny do vody, aby nasákly a neodebíraly vlhkost ze substrátu po osázení rostlinami. Starší nádoby očistíme horkou vodou.

Normální květinová zemina obsahuje velký podíl rašeliny. Má řadu pozitivních vlastností: strukturu, schopnost zadržování vody, nízký obsah solí. Nevýhodou je, že snadno vysychá.

Pravidla zalévání

  • Zaléváme bez kropítka, abychom dostali vodu přímo ke kořínkům. Samotné rostliny bychom neměli vůbec kropit.
  • Nezaléváme při prudkém slunci, nejvhodnější doba je ráno nebo večer. Pokud zaléváme v noci, lijeme mezi listy, pokud jsou rostliny mokré, snadno podléhají různým houbovým chorobám.

Výběr stanoviště

Po celé léto je k dispozici široká paleta barev a tvarů. Kromě některých trvalek převládají především letničky. Letničky jsou ze zahradnického hlediska rostliny, které po odkvětu odumírají a na rozdíl od trvalek již znovu nevyraší. Zato nabízejí během svého krátkého života nádhernou záplavu květů, která trvá často až do podzimu.

Musí mít slunce: gazánie, okrasný tabák

Středně milující slunce: sanvitálie, afrikán, verbena

Snášející polostín: begónie, pantoflíček, měsíček, petúnie, nestařec, lobelka

Stínomilné: hlíznatá begonie, kejklířka

Případně si vyberte některou z nejkrásnějších letniček. A kde nekvetou letničky, nastupují dřeviny. Keře mohou zůstat venku po celý rok, často dokonce bez ochrany před zimou. K nejrůznějším keřům vhodným k pěstování v nádobách patří zakrslé jehličnany. Stísněný prostor způsobuje, že rostou pomalu a omezuje jejich růst.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod