Jak šetřit v kuchyni? Odmražením lednice snížíte účty o 75 %.

 Dům 
04. února 2015 08:10 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Oblíbeným prohřeškem je otevírání dvířek ledničky na delší dobu, které představuje značnou energetickou zátěž.  Wikimedia Commons
Děsíte se každý rok účtu za energie? Šplhají vaše výdaje do vysokých částek? Na obě otázky si přitom bez námahy můžete odpovědět NE. Stačí jen dodržovat jednoduchá pravidla, která nestojí úsilí ani čas. Jen obyčejné ohřívání vody může zatížit rozpočet o 75 % více, než při efektivním ohřevu. Přinášíme proto osvědčené triky, co dělat v kuchyni jinak, aby se účet za energie snížil až o několik tisícovek ročně.

Indukce je o 50 % úspornější než plotýnky, nejlevnější je ale zemní plyn

V České republice má 40 % obyvatel kuchyň o rozloze 6 až 10 metrů čtverečních. Malá kuchyň ale nutně nezaručuje menší účty za energie, které obvykle zbytečně narostou při neúsporném pečení či vaření. „Běžnou chybou většiny spotřebitelů je časté otevírání dvířek trouby. Při každém otevření přitom uniká 20 % tepla, které se musí pomocí extra dodávky energie znovu doplnit. Pro úsporu proto zbytečně neotvírejte dvířka a jídlo kontrolujte pomocí skleněného otvoru,” vysvětluje Roman Kouba z energetické společnosti.

Nejlevnější vaření je za využití zemního plynu. Na druhém místě je pak indukce, která je o 50 % úspornější než sklokeramická deska nebo elektrické plotýnky. Při ohřívání vody na sporáku berte vždy v potaz potřebné množství a to pečlivě odměřujte. Vhodný způsob vaření vody je v rychlovarné konvici, která je úspornější a rychlejší než sporák. Neplatí to ovšem pro indukční sporák nebo vařič, který je naopak účinnější než rychlovarná konvice. Pro úsporu při vaření je také důležité vybírat vhodný hrnec. „Nejúspornější vaření je takové, při kterém se využívá hrnec s rovným dnem a stejným průměrem jako plotýnka. Nezapomínejte pak uchovávat teplo pomocí pokliček. Významnou úsporu představuje využívání tlakového či parního hrnce, který spotřebuje až o 70 % méně energie než obyčejný hrnec,” radí Kouba.

Neodmražená lednice zvyšuje náklady na elektřinu až o 75 %

Neodmyslitelnou součástí kuchyní jsou ledničky, kterých je aktuálně v Česku více než domácností. Z údajů Českého statistického úřadu totiž vyplývá, že na 100 domácností dnes připadá 106 ledniček. Lednička ale může pro rodinný rozpočet představovat velkou zátěž. „Starší typy chladniček s mrazničkou spotřebují za rok i více než 600 kWh. Oproti tomu novější modely energetické účinnosti A+++ spotřebují až o 70 % méně energie. Při výběru nové chladničky berte v potaz také její velikost. Na jednu osobu v domácnosti obvykle stačí objem 55 litrů,” vypočítává Ivana Klobušníková, jednatelka občanského sdružení poskytující poradenství v oblasti hospodárného využívání všech druhů energií.

Dalším prohřeškem je oblíbené otevírání dvířek ledničky na delší dobu, které představuje značnou energetickou zátěž. Dobře si proto rozmyslete rozmístění potravin tak, aby bylo přehledné a efektivní. Při vybalování nákupu šuplík naplňte potravinami mimo ledničku. Do ní pak vkládejte šuplík už plný. Důležité je také umístění samotné ledničky, která by měla být co nejdále od zdroje tepla a měl by kolem ní proudit vzduch. Každý stupeň v okolí navíc zvyšuje spotřebu chladničky asi o 4 %. Nezapomínejte ani na údržbu ledničky a na pravidelné odmražování. Námraza vyšší než 3 mm totiž zvyšuje náklady na elektřinu až o 75 %. Ideální teplota v chladničce je +7 stupňů Celsia.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda