Tyhle byliny můžete teď sázet. Bude se jim dařit na podzim i v zimě

 Zahrada 
04. září 2018 10:25 / Martina Langová
  3
📷
4 fotografie v galerii
Chutnají, léčí a nejsou náročné na péči Shutterstock
Ani přes zimu se nemusíte zříkat oblíbených bylinek. Je ale dobré vědět, co všechno byste měli udělat pro to, aby se jim u vás dařilo. Tedy pokud se rozhodnete, že si je budete pěstovat a pečovat o ně i přes zimní měsíce.

Rozhodovat se, jestli budeme doma pěstovat rostliny i přes zimní měsíce, bychom se měli ještě předtím, než přijdou první mrazíky. Pokud to doma chcete mít i v chladných měsících zelené a využívat léčivou sílu oblíbených bylinek, zde máte návod.

Chybějící slunce

To, co většina rostlinek nutně potřebuje v létě, je důležité i přes zimní měsíce – tedy sluneční svit. To se dá sice celkem špatně zařídit, přesto bude stačit, pokud rostlinky umístíte na nejsvětlejší a zároveň teplé místo v bytě. Ideální je okenní parapet na jižní straně bytu. A není-li venku už několik dní po sobě ani trošku sluníčka, pak je třeba bylince dopřát alespoň dostatek světla umělého.

Zde však dávejte pozor na to, že okna je třeba mít pořádně utěsněná. Byť jen minimální profukování může rostlince udělit konečný ortel. Zároveň by neměla mít rostlina z jedné strany těsné okno a z druhé strany přiléhající závěs. Stejně jako v letních měsících, tak i teď potřebuje kolem sebe dostatečnou cirkulaci vzduchu. Zároveň se vyhněte tomu, aby se bylinka vyskytovala v blízkosti radiátorů a topení. Vhodné je i v její blízkosti zvlhčovat vzduch. Ten přesušený z umělého tepla jí neprospěje už vůbec. 

Zalévání a hnojení

Minimální sluneční svit a nižší teplota – těmto faktorům je třeba přizpůsobit zálivku bylinek. Ty totiž nesnášejí – zvlášť v těchto podmínkách – kořeny trvale v mokru. Důležitá je proto dobrá drenáž – na dno květináče dejte kamínky a písek. Odlehčená půda vám usnadní péči o rostlinu. Voda by ale trvale neměla stát ani v podmiskách. Zálivka by proto měla být pouze mírná, zato ale pravidelná. V žádném případě pak rostlinky v zimních měsících nepřihnojujte! Bylinky hnojení nepotřebují téměř nikdy a v zimních měsících jej už vůbec nevyžadují.

Byliny vhodné na zimu

Bazalka

V kuchyni má své nezastupitelné místo, je to jedno z nejdráždivějších koření, které se používá hlavně v kuchyni na jihu Evropy. Čerstvá bazalka se přidává do omáček, do polévek, do bylinkového másla a hlavně do zeleninových salátů. Čerstvě vymačkaná šťáva z bazalky je skvělá při zánětech uší.

Pažitka

Kvůli vysokému obsahu cenných látek je nejlepší používat ji čerstvou. Tato pikantní bylinka okoření saláty, tvarohy, chléb s máslem a vaječné pokrmy, jako jsou omelety a míchaná vejce. Omáčkám, polévkám a pokrmům z ryb propůjčuje kořenný tón. Pažitka navíc podporuje trávení a reguluje krevní tlak.

Koriandr

Svou chutí připomíná směs šalvěje a pomerančové kůry. Lístky koriandru se nejvíce používají v thajské, indické ale hlavně v mexické kuchyni. Čaj z koriandru pak pomáhá při bolestech břicha, pocitu plnosti či nadýmání.

Meduňka

Uvolňuje pocity strachu a mírné úzkosti, působí na stavy nervové vyčerpanosti, nespavosti a lehké depresivní nálady. Dokáže nám nahradit chybějící sluneční svit. Čerstvé lístky se hodí k ochucení zeleninových salátů, bylinkových omáček či másla. Z rozemletých lístků s majonézou je možné připravit meduňkový dressing, který se výborně hodí k masitým jídlům.

Oregano

Podporuje chuť k jídlu a může se využít i při zánětech dásní nebo průjmu. Pomáhá proti kašli. Jako koření se používají listy, nejčastěji do polévek a omáček (obecně se hodí všude tam, kam se dává majoránka), můžete s ní experimentovat například v mletém mase, nepostradatelná je pro ochucení italské pizzy a špaget. Krom bylinek se však nezapomeňte na zahradě postarat i o další rostliny.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím