Připravte si během jednoho odpoledne zásobu bylinných sirupů na celou zimu
Pojďte si společně s námi připravit lahodný sirup.
Žádná bylinka nepřijde nazmar
Využít můžete například mátu, meduňku nebo mateřídoušku, ale v podstatě jakékoliv bylinky, které vám ještě na zahradě rostou. Posbírejte si tedy klidně také stále populárnější levanduli, rozmarýn nebo kopřivovou nať. Ladem nemusíte nechat ani špičaté lístky jitrocele. Dále si k ruce připravte:
- 1 l vody
- 750 g cukru
- 3 hrnky nastříhaných bylinek
- 1 citron
- 20 g kyseliny citronové
Sirup se dělá z převařené vychladlé vody, připravte si ji tedy den předem. Cukr se používá krystal nebo krupice (nikdy ne moučkový), doporučujeme ale použít třtinový cukr. Je sice dražší, ale dodá sirupu lahodnější aroma. Citron by měl být bez chemické konzervace, tedy bio. A kyselina citronová je jednak přírodní konzervační látkou a také sirupu dodá lehce kyselkavou příchuť. Kdo chce, může ji nahradit šťávou z jednoho citronu či limetky nebo šťávou z takzvané citronky.
Postup přípravy bylinkového sirupu
Bylinky po sběru proberte a odstraňte suché části. V receptu jsou uvedeny 3 hrnky bylinek na litr vody, ale nebojte se dát i více. Propláchněte je studenou vodou, abyste je zbavili případných nečistot a prachu. Natrhejte, nakrájejte nebo nastříhejte je na menší kusy, aby se vám s nimi lépe pracovalo. Nasypejte je do velkého hrnce, zalijte vodou a poklaďte plátky citronu. Přikryjte a nechejte přes noc, ale lépe celý den louhovat.
Tip
Pokud chcete louhování „pomoci“, opatrně na bylinky v hrnci položte talíř s co největším průměrem a zatěžte například zavařovací sklenicí se šroubovacím uzávěrem naplněnou vodou. Obsah hrnce můžete občas promíchat a znovu zatížit.
Pomalu zahřívat a důklaně míchat
Po dostatečně dlouhé době louhování obsah hrnce přeceďte přes síto do dalšího hrnce nebo jiné čisté nádoby. Zbytky bylin vyhoďte (nejlépe do kompostu), síto propláchněte a vložte do něj plátýnko (může být např. i kus starého, ale čistého bavlněného trika) a tekutinu přelijte zpět do původního hrnce, který před tím opláchnete od zbytků bylinek. Přisypejte cukr a kyselinu citronovou (případně šťávu z citronu či limetky) a za stálého míchání pomalu zahřívejte. Cukr se musí důkladně rozpustit, ale sirup by se neměl vařit, aby si uchoval co nejvíce účinných látek. Trvat by to mělo přibližně 15 minut.
Láhve musejí být perfektně čisté
Poté sirup rozlijte do připravených, důkladně vymytých a vysterilizovaných láhví, které dobře zavřete a obraťte dnem vzhůru například do nějakého vysokého hrnce. Osvědčily se i krabice od vína s vnitřním oddělovačem jednotlivých láhví, ve kterých pak můžete sirupy pohodlně skladovat. Cukr a kyselina citronová sirup výborně zakonzervují, ale chcete-li mít jistotu, můžete je ještě 20 minut sterilovat při 85 stupních Celsia.
Někdo také před uzavřením láhví přidá ještě trošičku pálenky, která mezi sirupem a zbylým vzduchem v láhvi udělá vrstvičku proti případnému vzniku plísně. V tomto případě se láhve pochopitelně neobracejí dnem vzhůru. V obou případech sirup skladujte na temném a chladném místě, například ve sklepě. Po otevření láhev skladujte v ledničce.
Důležitá rada na závěr
Bylinkové sirupy jsou nejen ingrediencí pro přípravu nápoje a čajů, ale také přírodním léčivem, proto by se neměly pít dlouhodobě. Stejný druh bylinek nebo směs byste neměli užívat déle než přibližně měsíc (opět záleží na druhu bylin). Pokud už otevřete láhev, tak ji samozřejmě bez obav postupně dopijte. Před zimou byste se kromě bylinek měli postarat i o svůj trávník. Jak nejlépe na to, jsme psali zde.