Chlorové bělidlo je dobrý pomocník, ale i nebezpečný nepřítel

 Dům 
12. října 2018 12:44 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Chlorové bělidlo vám pomůže udržet vaši domácnost čistou Shutterstock
Chystáte se na velký podzimní úklid domácnosti? Přichystejte si také chlorové bělidlo, které může pomoct při čištění. Dejte si však pozor, může být dobrým pomocníkem, ale také nebezpečným nepřítelem!

Chlorové bělidlo likviduje bakterie, viry, řasy a další věci. Pomůže vám udržet vaši domácnost čistou. Používá se také k dezinfekci vody a odstraní viry a bakterie nejen z domácností, ale také z vody ve studních a bazénech.

Důkladně opláchnout

Namíchat si ho můžete na úklid podlahy doma, na zaneřáděnou vanu a nalít ho můžete i do záchodu. Potom ale musíte důkladně dbát na opláchnutí, abyste si nenapustili vodu s chlorovým bělidlem a okoupali se v ní. To by mohlo způsobit potíže.

Využít ho můžete i při práci venku. Lehce umyjete venkovní dveře, kachličky na venkovním obkladu nebo také plot a branku, dveře od garáže, ale i houpačku na zahradě nebo lavičku a podobné věci.

Kromě toho, že čisticí chlorové bělidlo odstraňuje choroboplodné zárodky, viry a bakterie, řasy a nižší houby, odstraňuje i pachy. Zároveň má ale mimořádně vysokou čistící schopnost a ekologickou hodnotu, takže ho můžete použít i pro dezinfekci vody v bazénech nebo pitné vody ve studních.

Musíte s ním ale zacházet opatrně, protože může být nebezpečné. Pokud jdete čistit podlahu, litr prostředku vám vystačí na 100 litrů vody. Z toho vyplývá, že ho používáte velmi málo. Jakmile s ním něco odstraníte, opláchněte to potom vodou nejlépe několikrát.

Malé množství

Pokud chcete čisticí chlorové bělidlo použít jako dezinfekci pitné vody ve studni, na každých 1 000 litrů pitné vody dávkujte 20 mililitrů prostředku. Naředěný roztok pomalu postřikujte po vodní hladině. Asi po půl hodině je voda dezinfikovaná a současně se rozloží i účinné látky.

Zároveň si ale dávejte pozor. U kovů může bělidlo způsobit korozi. Větší nebezpečí ale hrozí pro člověka. Může poleptat kůži a také poškozuje oči. Musíte ho proto uchovávat mimo dosah dětí a také v původním obalu.

Oči a kůže

Dbejte také na to, aby se nevylilo do přírody. Při práci se chlorovým bělidlem používejte ochranné rukavice, oděv, ale můžete mít i ochranné brýle nebo roušku na obličeji. Pokud si ho vylejete na oděv, ihned ho svlékněte.

Když se prostředek dostane na kůži, dlouze ji oplachujte vodou. V případě zasažení očí je také musíte urychleně opláchnout vodou. Nezapomeňte si ale sundat čočky, pokud je to možné. Jestli se nebudete cítit dobře, ihned se obraťte na lékaře. Tipy na rychlý úklid najdete zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve