Odpad ze zahrady nemusíte dávat jen do kompostu. Vytvořte z něj krásnou dekoraci

 Dílna 
12. října 2018 14:39 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Přírodní misky ozvláštní každý interiér Pinterest
Teď na podzim se na zahradě většina lidí nezastaví. Mimo jiné také často provádějí prořezy stromků či keřů nebo živých plotů. Obvykle z toho pak zůstává hromada větví. Můžete je dát do kompostu jako obvykle, nebo zapojit trochu fantazie a proměnit hromadu bioodpadu v něco krásného a praktického.

Pokud například zastříháváte živý plot a zůstanou vám delší větve, většinou s nimi zamíříte do kompostu. Aby se tam ale větve dobře rozložily, musíte je ještě před tím nastříhat na malé kousky. A když už si děláte tu práci, zkuste větve proměnit v pěknou dekoraci do bytu. Je to jednoduché a přitom působivé.

Co budete potřebovat

  • misku
  • hromadu malých klacíků
  • tavnou pistoli
  • zahradní nůžky

Přípravné práce

Ze všeho nejdříve se vybavte dobrými zahradnickými nůžkami a větvičky o přibližně stejném průměru si nastříhejte na malé kousky. O tom, jak vybrat správně zahradnické nůžky, jsme psali zde. Jak budou klacíky dlouhé, si zvolte sami. Dobře se vám bude pracovat s dřívky dlouhými tak pět až sedm centimetrů. Mohou být ale klidně i menší, jen počítejte s tím, že práce s malými kousky bude o něco náročnější.

Kolik kousků je třeba si připravit, závisí na tom, jak velké dílko se chystáte vytvořit. Aby miska či tác vypadaly dobře, nesmíte materiálem šetřit. Je proto dobré si do bedýnky připravit opravdu notnou dávku nastříhaných kousků. Pokud nakonec nespotřebujete všechny, snadno je vysyspete do kompostu.

Výroba misky

Když máte větvičky nastříhané, vyberte si misku, jejíž tvar a velikost se vám líbí. Začněte dovnitř skládat jednotlivé kousky větviček. Postupujte od dna a pokračujte podél stěn misky směrem nahoru.

Větvičky přikládejte různě přes sebe, abyste vytvořili jakousi větvičkovou síť. Klacíky k sobě vždy na několika místech přilepte pomocí tavné pistole. Snažte se dřívky nešetřit. Jakmile docílíte požadovaného tvaru, jednoduše dřevěnou misku vyndejte a najděte v bytě místo, kde si novou dekoraci vystavíte. Můžete ji nechat prázdnou, nebo do ní dát třeba ovoce.

Barevné varianty

Misky z větviček mohou mít různou barvu, už jen podle toho, zda zvolíte zelené čerstvé dřevo nebo hnědé suché. Ale nemusíte se zdaleka omezit jen na přirozenou barvu.

Pokud zatoužíte po nápadnější dekoraci, můžete klacíky před výrobou misky natřít jakoukoliv barvou podle vašeho vkusu.

Hodě zajímavě vypadá i varianta z bělených větví. Dřevěné kousky jednoduše dejte do kýble s přípravkem na bělení prádla a případně přidejte na klacky talíř a na ten položte cihlu nebo něco jiného, aby byly opravdu kompletně ponořené a neplavaly na hladině. Takto nechejte maximálně 24 hodin louhovat, pak vyndejte, opláchněte čistou vodu a nechte usušit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve