I starší kousky mohou ještě udělat parádu. Zkuste je obarvit

 Ostatní 
24. října 2018 08:12 / Marie Šťastná
  0
📷
7 fotografií v galerii
Udělejte si barevný šatník Shutterstock
Když černá už není černá a na bílé sukni se objeví žlutý flíček, který nejde vyprat. Co s takovým oblečením? Nemusíte se ho rovnou zbavovat. Zkuste ho nabarvit! Je to jednoduché. Stačí vám na to jediné odpoledne.

Oblečení se dnes nebarví tak často, jako kdysi. Pohodlnější je pro mnohé zbavit se jej a koupit nové, kterého je všude dostatek. Může se ale stát, že vybledne barva na oblíbeném kousku z vašeho šatníku. Nebo narazíte v sekáči na věc za pár korun, která by potřebovala jenom trochu oživit. Pak není nic jednoduššího, než sáhnout po barvě.

Příroda nebo chemie?

Záleží na vás, jestli se přikloníte k přírodní variantě, nebo dáte přednost chemickým barvám, které seženete v drogerii. Obojí má pochopitelně svá pro a proti. Rostliny či plody si musíte v dostatečném množství sehnat, hotovou barvu zkrátka koupíte. Ve složení je pochopitelně velký rozdíl.

Roli hraje materiál

Většina barviv nejlépe působí na přírodní látky. Přírodní barviva na bavlnu, vlnu, hedvábí a mušelín, chemické barvy na bavlnu, len, hedvábí, vlnu, ramii, drží i na nylonu či viskóze. Na oblečení z polyesteru nebo jiné syntetiky je potřeba speciální barvivo. Barvení elastanu, polyesteru či metalických látek ani nezkoušejte.

Ustalovač? Ocet nebo sůl

Před barvením je každé oblečení nutné vyprat v pračce, aby na něm nezůstala nějaká skvrna a barva krásně chytla. Pro lepší účinek lze kousky i vybělit. Protože se oblečení barví mokré, není nutné jej po vyprání sušit. Můžete se pustit rovnou do akce.

Každé barvení si žádá ustalovač. Pro ten nemusíte do obchodu, najdete jej doma ve spíži. V závislosti na druhu barviva se používá ocet nebo sůl. Solný roztok se nejčastěji doporučuje na barvení natrhanými bobulemi nebo na oblečení z přírodních materiálů, které chcete ozvláštnit za pomoci chemických barev. Ocet využijete, jestli se chystáte barvit syntetické látky chemicky, nebo hodláte využít jiných přírodnin.

Přírodní barvení

Před přírodním barvením se namáčí oblečení na hodinu do ustalovače. Následně se vymáchá ve studené vodě. Poté si připravíte ten největší hrnec, který doma máte, a dáte do něj vařit rostlinný materiál nakrájený na menší kousky. Využití najdou cibulové slupky, kořeny mrkve, slupky z vlašských ořechů, kurkuma, květy šeříku, jahody, maliny, pampelišky a řada dalších - ve výčtu bychom mohli ještě dlouho pokračovat. Záleží jenom na vás, jakou barvu preferujete. Na jeden díl přírodního materiálu by měly připadnout dva díly vody. Jakmile projde varem, stáhněte a hodinu pozvolna vařte. Potom přeceďte a dejte do výluhu vařit oblečení. Promíchejte vařečkou, aby se dostalo barvivo opravdu všude. Vařte tak dlouho, dokud nechytne požadovanou barvu. Po lepší účinek nechejte namočené ve vodě přes noc. Vyperte zvlášť ve studené vodě a nechte uschnout.

Chemické barvení

V tomto případě se ustalovač přidává už přímo do barvicí lázně. Podle návodu na obalu odměříte množství vody, ustalovače i barvy a pořádně promícháte. Oblečení vložíte do vody tak, aby bylo celé ponořené, a přivedete směs k varu. Potom stáhnete plamen a vaříte pozvolna další půl hodinu bez pokličky. Obarvené oblečení vymácháte pod tekoucí vodou. Začněte horkou až se dostanete k ledové, která barvu ustálí. „Nový“ kus vašeho šatníku necháte usušit přírodně. Co se starším oblečením? O dalších možnostech jsme psali také zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47