Pěstujte si doma naprosto nenáročnou šalvěj. Je skvělá do jídla i proti bolestem v krku

 Zahrada 
05. listopadu 2018 09:39 / Martina Langová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Pěstujte si doma vlastní šalvěj na čaj proti bolestem v krku Shutterstock
Dobrá zpráva zejména pro všechny, kdo nemají zahrádku. Šalvěj můžete pěstovat i doma za oknem. Na jižní straně bytu se jistě bude cítit dobře. Šalvěj má tu výhodu, že je to absolutně nenáročná rostlina.

Dokonce i přes zimní období roku si můžete vypěstovat svou oblíbenou šalvěj. Jedno jí ale musíte dopřát – dostatek světla. Za oknem

Šalvěj má tu výhodu, že je to absolutně nenáročná rostlina. Péči o ni tedy zvládne i úplný bylinkový laik a začátečník. Je však nutné dodržet dvě hlavní zásady – šalvěj potřebuje slunce a suchou půdu. Pokud jí toto dopřejete, bude se mít u vás jako v bavlnce. Půda pro tuto bylinu by měla být ideálně lehká, kyprá a dobře propustná. Nejlepší je hlinitopísčitá půda. Hodí se i dostatek vápna, to se rostlince také líbí.

Sežeňte si semena

Koupíte je v každém zahradnictví nebo hobby marketu. Nejspíš je seženete i ve větších supermarketech. I ty už dnes prodávají balíčky se semínky. Stojí pár korun a vystačí vám na hodně bylinek.

Sázejte

Tady je třeba se rozhodnout, zda budete mít bylinku doma anebo na zahrádce. V případě pěstování za oknem bytu prostě jen přikupte k semenům nějakou zeminu. Ta by však neměla být příliš výživná. Nasypte ji do květináče, přisypte semínka a lehce zahrňte zeminou. Mírně zalijte a položte na okenní parapet. Pro pěstování v bytě se můžete rozhodnout prakticky kdykoliv během roku. Stejně jako pro spoustu jiných bylinek.

V případě sázení přímo do země je to malinko složitější. Semena můžete vysévat od března. Nejprve pochopitelně do pařeniště nebo skleníku. Teprve v květnu, po „zmrzlých mužích“, pak můžete malé rostlinky přesadit do venkovního záhonu. Případně můžete sázet rovnou až v květnu či červnu přímo na záhon. Semena v tomto případě sejete do sponu 40x60 centimetrů.

Správná péče

Pokud nechcete, aby rostlina vyběhla příliš do výšky, pak je vhodné šalvěj pravidelně a často zaštipovat. Docílíte tím toho, že se z rostlinky stane vlastně malý keř. Při odkvětu pak květy ostříhejte, jinak by se rostlina zbytečně vysilovala tvorbou semen. Můžete se stát i to, že listy začnou žloutnout. To znamená, že rostlina nemá dostatek místa pro kořeny. Před zimou je nutné šalvěj přikrýt chvojím. Mrazy totiž snáší velmi špatně. Pokud šalvěj už pěstujete a ještě jste ji nepřikryli, pusťte se do toho, máte nejvyšší čas.

Sklizeň

Lístky je možné sklízet prakticky kdykoliv. Nať pak od cca května až do srpna. Ovšem pozor, má to svá pravidla. Aby si šalvěj uchovala maximum svých cenných látek, je nutné sklízet ji ve dny, kdy je venku slunečno a sucho. Nejlépe pak v pravé poledne. Právě v tento čas obsahuje nejvíce éterických olejů. Listy se ideálně suší v sušičce. Případně na slunci při teplotě do 35 stupňů. Sušené lístky pak skladujte v jutovém pytlíku nebo skleněné nádobě. Můžete ji však i zamrazit nebo naložit do oleje či octa.

Rozmnožování

Šalvějí můžete podělit i příbuzenstvo nebo sousedy, aniž by si museli kupovat semínka a začínat tak od nuly. Množí se především trsy, odnožemi a stonkovými řízky.

Uvařte si čaj

Jakmile ucítíte škrábání v krku, vezměte několik šalvějových lístků a zalijte vodou. Nechte čtvrt hodiny vylouhovat, pak sceďte. Oslaďte medem a lehce zchladlé vypijte. Při prvních příznacích bolestí v krku pijte až tři šálky čaje za den.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod