Objevila se ve vaší koupelně plíseň? Skvělé pomocníky najdete doma

 Dům 
02. listopadu 2018 08:47 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
S plísní se pusťte hned do boje Shutterstock
Máte v koupelně nezvaného návštěvníka v podobě plísně? Pusťte se s ní do boje hned a rozhodně nic neodkládejte, plíseň by mohla mít neblahý dopad na vaše zdraví.

Skvělého pomocníka v boji proti plísni najdete v octu. Nespornou výhodou je, že nevytváří žádné jedovaté výpary a je stoprocentně přírodní. Sežeňte si nádobu s rozprašovačem a nalijte dovnitř ocet. Hlavně ho ničím neřeďte, využijte ho v plné síle. Octem postříkejte všechny plochy zasažené plísní a nechte zhruba hodinu působit. V místnosti zajistěte řádné větrání. Po zmíněné hodině oblast omyjte horkou vodou, osušte do sucha a plíseň by měla zmizet.

Zkušební nástřik

Pokud máte v domácí lékárničce na dezinfekci ran peroxid vodíku, vyzkoušejte ho i na plíseň. Ze všeho nejdříve ale udělejte zkušební nástřik. Tím lehce zjistíte, zda prostředek nijak nepoškodí materiál, jako jsou například kachličky. Pokud vše proběhlo bez problémů, můžete se pustit do akce. Plesnivý prostor celý postříkejte a nechte roztok působit dvacet minut. Pokud je to možné, koupelnu při tom větrejte, protože peroxid vodíku velmi silně a nelibě zapáchá. Následně místa setřete hadříkem.  

Jedním z účinných prostředků je i jedlá soda, která je ideální k odstranění menších ložisek plísně. Kromě toho povrchy skvěle dezinfikuje a odstraňuje nepříjemný zápach. Jedlou sodu smíchejte s vodou v poměru 1: 1 tak, aby vznikla konzistence pasty. Naneste na problematickou plochu a nechejte zaschnout. Pak místo vydrhněte starým zubním kartáčkem a zbývající pastu setřete hadrem.

Dlouhodobá ochrana

Pro milovníky přírodních pomocníků je tady čajovníkový olej, který vás zbaví plísně a poskytne proti nim dlouhodobou ochranu. Do šálku vody přidejte jednu lžičku čajovníkového oleje. Smíchejte, nalijte do nádoby s rozprašovačem a postříkejte postižená místa. Nechejte působit a pak očistěte hadříkem. Jak zařídit koupelnu a toaletu podle feng shui, jsme psali zde.

Problémům s plísní jde však předcházet díky prevenci. Úklid koupelny proto provádějte pravidelně a důkladně. Zaměřte se především na místa a kouty, kde se voda často usazuje. Častou chybou při úklidu je nedůsledné splachování čisticího prostředku. Jeho zbytky se pro plíseň stávají zdrojem potravy. Po každém úklidu proto povrch opláchněte několikrát čistou vodou.

Podceňovat by se nemělo ani dostatečné odvětrání po koupeli. Nejlépe toho docílíte otevřeným oknem nebo ventilátorem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47