Máte suchozemskou želvu? Je čas ji připravit na zimní spánek

 Mazlíčci 
02. listopadu 2018 19:41 / Veronika Prášilová
  1
📷
5 fotografií v galerii
Mezi druhy vyžadující spánek patří želva stepní Internet
Máte doma suchozemskou želvu, která se ve volné přírodě vyskytuje ve Středomoří nebo v oblasti střední Asie? Pak byste právě teď měli zbystřit, jelikož se vás týká jejich zazimovávání. A na to je právě teď ideální doba.

Možná vás napadá, proč tento krok dělat. Na tuto otázku však existuje jednoduchá odpověď: bez zimního odpočinku želvy prostě strádají.

Kdo potřebuje spát

Ze suchozemských želv jsou u nás nejčastěji chovány želvy žlutohnědé, zelenavé, stepní nebo vroubené. A to jsou právě ty druhy, které jsou ze své domoviny zvyklé na takzvaný zimní spánek. Protože pokud jej nemají, mohou být natolik vyčerpány, že jim hrozí i smrt.

Avšak i na samotné zazimování se musí želva začít alespoň tři týdny dopředu připravovat. Zkracujte jí proto denní přísun světla a tepla. Přibližně po týdnu jí výhřevnou zářivku odeberte úplně a už jí pouze přisvěcujte s postupným zkracováním délky svícení.

Kam s nimi

Vhodné místo pro zazimování želv by mělo být chladné a nemělo by uvnitř docházet k teplotním výkyvům. Ideální jsou pro ně například sklepy, kde se teplota pohybuje mezi 2 až 8 stupni Celsia.

Někteří chovatelé sice nemají takové sklepy k dispozici, avšak třeba mají možnost pro svého miláčka minisklep vyhloubit někde poblíž domu. Ani tato varianta však není schůdná pro všechny, přijatelnější variantou tak pro většinu chovatelů bývá umístění želvy během zimního období do chladničky.

Není to jen tak

Ale pozor! To, že strčíte želvu do ledničky, neznamená, že jste ji řádně zazimovali. Zaprvé ji nesmíte uložit mezi potraviny, ale třeba mít malou lednici jen pro její potřebu. Dále je nutné zajistit jí materiál, do kterého se může zahrabat. Ideální je například listí a rašelina.

Želva musí mít k dispozici po celou dobu také misku s čistou vodou, kterou je třeba pravidelně měnit, avšak v žádném případě jí nepodávejte jídlo. A v neposlední řadě je třeba v jejím okolí dodržovat dostatečnou vlhkost vzduchu nad 80 procent. Tu zajistíme buď stálým přívodem vzduchu, nebo pravidelným větráním. Abychom si byli jisti, že má želva optimální prostředí, je vhodné umístit do její blízkosti teploměr s vlhkoměrem.

Hlídejte každý gram

Želvu také pravidelně převažujte, abyste měli jistotu, že neubývá na hmotnosti. Pokud by začala ztrácet více než 10 procent původní váhy, je nutné ihned začít s postupným odzimováním. Pokud byste tento faktor podcenili, může vám želva zemřít. Maximální doba zazimování je pak čtyři až pět měsíců, tedy přibližně do března.

A nezapomeňte v tomto období myslet také na své čtyřnohé chlupáče. Pokud jim nedělá zima dobře, zkuste jim pořídit třeba něco na sebe.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47