Krok za krokem vám poradíme, jak si vypěstovat nejlepší chřest

 Zahrada 
06. listopadu 2018 16:09 / Martina Langová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Chřest je možné pěstovat i na vlastní zahrádce Shutterstock
Bílé a zelené chřestové výhony, zvané též pazoušky, puky či prýty, neznala většina z nás až donedávna. Teprve v posledních letech chřest můžeme i u nás koupit, především v supermarketech. Anebo si jej i sami vypěstovat na zahrádce.

Pokud nevíte, jak na to, začtěte se do následujících řádků. Krok za krokem vám poradíme, jak si vypěstovat nejlepší chřest. Ozdobíte si záhon a následně si pak báječně pochutnáte.

Trvalka pro zdraví

Chřest je rostlina trvalá a pěstuje se na jednom stanovišti až 15 let. Při dobrém ošetřování jsou husté keříčky chřestu vysoké 1,5 až 2 m. Po vysázení jedno až dvouletých sazenic, které nejprve vzešly z malého černého semínka, celé další dva roky chřest jenom ošetřujeme.

Menší úrodu dává až třetím rokem. Během těchto let vytvoří chřest mohutný systém dužnatých kořenů, prorůstajících až do dvoumetrové hloubky.

Plodina na zahradě

Chřestovna se zakládá na prosluněné části zahrady. Rostlině vyhovuje půda písčitohlinitá, ale dobře se mu daří i v lehčí půdě hlinité. Chřest je rostlina trvalá a při dobrém založení chřestovny se pěkný velký chřest sklízí přes deset let. Chřest odolává i v obtížných podmínkách sucha a nedostatečné výživy. Je pak ovšem slabý (tenký). Úžasně však reaguje na kvalitní vyhnojení chlévskou mrvou - při zakládaní chřestovny.

Během let pěstování se chřest přihnojuje, a to jak přírodními, tak minerálními hnojivy. Chřest se sází do řádků ve vzdálenosti 40 cm. A řádky by od sebe měly být vzdálené 150 - 170 cm. Pokud se na jaře chcete pustit do jeho pěstování, je nadmíru nutné, abyste už teď půdu pohnojili. Sežeňte koňskou či kravskou mrvu a zaorejte ji do půdy. Bez tohoto důležitého procesu by se vám pěstování nemuselo podařit.

Jak na to?

1. Na jaře, v dubnu až v květnu, vyryjeme jámu hlubokou 60 cm a širokou 40 cm.
2. Do jámy navrstvíme hnůj nebo uleželý kompost prokládaný zeminou, a to do výše 20 cm pod rovinu terénu záhonu. Na vrch této na živiny vydatné základny nasypeme cca 5 cm zeminy a upravíme ji tak, aby tvořila oblý tvar na rozprostření kořínků chřestu do obou stran.
3. Sazenici chřestu usadíme tak, aby se kořínky nenásilně rozprostřely do obou stran.
4. Potom přisypeme na chřestové sazenice zeminu tak, aby srdíčko bylo zasypané cca 8 cm zeminy. Zeminu ke kořínkům (ne na srdíčko) přitlačíme.

Podmínky pro pěstování 

Zasazenému chřestu pomůže pro dobré ujmutí zálivka. Také při suchém jaru zálivka chřestu pomáhá. Při normálních pravidelných srážkách se však chřest zalévat nemusí. Chřestový řádek zůstává asi 10 cm pod úrovní okolního terénu záhonu po celý rok, až do příštího jara. Po výsadbě vyrostou za čas rostliny asparagusu, jejichž výhonky na podzim v říjnu zastřihneme asi 30 cm nad zemí. Na jaře pak zaschlé zbytky vykroutíme a spálíme.

Teprve nyní, po roce, zasypeme řádek do roviny s okolním terénem záhonu. Chřest se musí okopávat, aby v něm nerostl plevel. Teprve třetí rok můžeme začít chřestové pazoušky sklízet. Sklízíme je však pouze do poloviny května. Až čtvrtým rokem se může chřest sklízet celé dva měsíce (do Antonína), potom se musí opět nechat vyrůst do listů, aby mohl do podzimu nasbírat do dužnatých kořenů živiny. Chřest může mít jako souseda na záhonu bylinky. Ty však můžete začít pěstovat už teď. Některé lze s úspěchem mít doma i přes zimu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod