Vypěstujte si zeleninu z odpadu. Jde to i na kuchyňské lince

 Zahrada 
15. listopadu 2018 17:35 / Martina Langová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Doma můžete pěstovat zeleninu prakticky bez omezení Shutterstock
Zní to sice divně, ale funguje to skvěle. Už nemusíte kupovat pořád dokola ty samé plodiny. Vypěstujte si je sami doma. Ať už na zahradním kompostu či na kuchyňské lince.

Žádné chemické látky, žádné pesticidy. A žádné nakupování. Tyhle plodiny si hravě zvládnete vypěstovat sami doma. Jednoduše, rychle a z kuchyňského odpadu. Domácí zelenině se ta kupovaná ani omylem nevyrovná. 

Pórek a jarní cibulka

Pěstování těchto dvou plodin je naprosto snadné. V obchodě je stačí koupit jen jednou. Potřebovat budete jen tu spodní bílou část s kořínky. Při kuchyňské úpravě je stejně odřezáváte.

Tentokrát ji však nebudete vyhazovat, ale dáte ji do sklenice s vodou a uložíte na stinném místě. Zelená zelenina bude stále dorůstat a vy si vždy ustřihnete přesně tolik, kolik budete potřebovat. Ale pozor – nezapomínejte vodu denně měnit.

Řapíkatý celer, zelí nebo salát

Doma je pěstujete podobně jako pórek nebo jarní cibulku. Bílý konec však musíte vložit do větší nádoby, ideálně do lavoru s vodou. Té musí být tolik, aby byl kořen opravdu celý ponořený. Ovšem hladina nesmí dosahovat až k řezu, ten musí zůstat na vzduchu.

Každý den však využijete rozprašovač, který vodou vrchní část lehce osvěží. Už po několika dnech začnou rašit nové kořínky. V tu chvíli můžete plodinu přesadit již do hlíny. Nechte ji na kompostu nebo na okenním parapetu a velmi brzy budete moci sklízet.

Česnek a cibule

Pro pěstování česneku venku je teď ta nejvhodnější chvíle. Postačí vám k tomu sadba nebo jen několik stroužků. Ještě lepší variantou je však zasazení stroužku do rovnou do hlíny. Té pak dopřejte i bohatou zálivku. Květináč uložte na teplém a slunném místě. Česnek zakoření sám a velmi brzy se objeví nové zelené výhonky.

Ty pak můžete zastříhávat dle potřeby. Zelené česnekové výhonky mají veškeré výhody česneku, avšak nejsou tolik aromatické. Podobné je to i v případě zasazené cibule. Tu však musíte před položením do hlíny rozpůlit. Další postup je již stejný.

Ananas

Kupte si v obchodě pěkně vypadající ananas. Odřízněte jej těsně pod listy. Ty ještě lehce oberte, aby vám vznikla vyšší část, kterou budete dávat do vody. Spodní část by měla mít alespoň pět centimetrů. Připravíte si vyšší úzkou nádobu, kterou vyplníte vodou. Ananas do ní položíte. Vodu denně měňte. Zhruba po deseti dnech vložte ananas do hlíny a dopřávejte mu dostatečnou zálivku.

Mrkev

Jestli máte rádi zelenou ozdobu polévek či posyp na brambory, pěstujte si nekonečnou mrkvovou nať. Z mrkve jednoduše odřízněte horní část. Do boku napíchejte párátka a položte na hrnek s vodou. Voda by měla dosahovat k dolní ploše řezu, ta totiž musí zůstat stále vlhká. Jakmile vyraší nové kořínky, můžete mrkev přesadit do hlíny. Od této chvíle se již začne tvořit opravdu nekonečná a stále dorůstající nať.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve