Vypěstujte si doma zelený ječmen, prospívá zdraví i trávení

 Ostatní 
14. listopadu 2018 10:35 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Zelený ječmen nemusí růst jen na poli pro pivo a pečivo Shutterstock
Chcete udělat něco pro své zdraví a tělo? Pijte nápoj ze zeleného ječmene. Zvyšuje obranyschopnost, zlepšuje trávení a má spoustu minerálů. Vypěstovat si ho můžete i doma. Není to nijak náročné.

Ječmen nemusí být jen na poli a využívat se na pivo nebo pečivo. Pěstování zeleného ječmene doma nevyžaduje více úsilí než pěstování klasických bylinek. Zjednodušeně řečeno stačí zasadit semínka do běžného substrátu, truhlík nechat několik dní na slunci a nezapomenout na zálivku. Mladý ječmen pak můžete sklidit zhruba dva týdny od výsadby. Než ho však sklidíte a vylisujete do zelené šťávy, musíte začít krok za krokem.

Důležitá je voda

Ujistěte se, že kupujete ječmen vhodný ke klíčení. Použijte takzvané předsazení, aby rostlinky rychleji rostly. Znamená to, že semena ječmene nejdříve zalijte vodou v takovém množství, aby měla asi dvakrát až třikrát větší objem než semena ječmene. Důkladně to promíchejte a nechejte ve vodě namočené po dobu zhruba 10 hodin. Dávejte pozor, aby měla všechna semena přístup k vodě.

Až uplyne desetihodinová doba, vodu slijte, semena propláchněte a nechejte je v pokoji okapat. Semena pak můžete vysadit, nebo je můžete propláchnout až třikrát, dokud se na nich neobjeví náznak kořínku. Rostliny vysazujte do zeminy, nejlepší je zvolit organický mix s podílem kompostu.

Vhodnou nádobou je klasický truhlík. Před výsadbou zalejte zeminu tak, aby byla po celém svém objemu odstatečně vlhká. Před samotnou výsadbou semena ještě jednou propláchněte. Potom je rovnoměrně rozmístěte nahusto po celém povrchu zeminy, kterou máte důkladně promáčenou.

Až to uděláte, měli byste nádobu zakrýt tak, aby byla zemina chráněná před světlem a držela se v ní vlhkost, ale zároveň by měl proudit vzduch pomocí různých otvorů. Nádobu nehcejte při pokojové teplotě a zalévejte jednou až dvakrát denně tak, aby byla zemina neustále vlhká.

Nejdřív týden

Až výhonky vyrostou do výšky několika centimetrů, můžete je zhruba po pěti dnech odkrýt. Potom už zajistěte ječmeni dostatek slunce. Dbejte také na větší zálivku a můžete využít i vlhčení výhonků pomocí rozprašovače.

Nejdříve zelený ječmen sklízejte asi týden po výsadbě, případně ho nechejte dojít po dobu deseti dnů, kdy by měly být rostliny vysoké 15 až 20 centimetrů. Odstřihněte ho těsně nad povrchem zeminy a ihned zpracujte. Využijte k tomu lis nebo odšťavňovač.

Získáte tak zelenou šťávu z mladého ječmene. Nápoj podle chuti zřeďte vodou nebo šťávou a vypijte ho. Má mnoho dobrých účinků. Zlepšuje obranyschopnost, trávení a obsahuje mnoho minerálů. V dnešní době se prodává už usušená šťáva nebo také tobolky zeleného ječmene. O pěstování bylinek jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47