Je nejvyšší čas na vysazení cibulek tulipánů. Víte ale, jak je správně sázet?

 Zahrada 
12. listopadu 2018 13:32 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Cibulky vložte do vykopaných děr špičatou stranou nahoru Shutterstock
S přibývajícími dny bude počasí stále chladnější a půda zmrzlejší, proto využijte jedné z posledních možností, kdy kopnout do země, než zima naplno udeří. Zasaďte na zahradě cibulky tulipánů, ať se na jaře můžete těšit pohledem na krásné květy.

Poslední vhodnou dobou pro sázení cibulek tulipánů je začátek listopadu. Ideálně by měly cibulky zůstat celou zimu v zemi ve stavu klidu a probudit se až na jaře. Pokud máte v plánu pozdější datum sázení, riskujete, že půda zmrzne a pak do ní ani nekopnete. Z toho důvodu myslete na to, že teplota pro sázení by se měla pohybovat okolo 13 °C.

Vybírejte pečlivě

Cibulky seženete například v zahradnictví. Při výběru se zaměřte na to, aby byly na pohmat pevné. Slupka by měla mít hnědou barvu připomínající slupku od cibule. Z obchodu si rozhodně neodnášejte měkkou nebo scvrklou cibulku. Uvnitř je totiž pravděpodobně poškozená. Jakmile zakoupíte vybrané cibulky, se sázením neotálejte. Nesmí totiž zůstat mimo zeminu příliš dlouho.

Při výběru vhodného místa na zahradě myslete na to, že se tulipánům nejlépe daří na slunných nebo pouze lehce stinných místech. Půda by v okolí neměla být příliš vlhká. Obecně se dá říct, že se spokojí s běžnou zahradní zeminou, avšak nemají rády půdy jílovité a příliš písčité, pak hůře prospívají a špatně kvetou. Jak nachystat zahradu na zimu, jsme psali zde.

Pokud máte vybráno vhodné místo, odstraňte všechen plevel a kameny a rýčem nebo motykou půdu nakypřete a provzdušněte. Nyní přichází na řadu výkop díry pro cibulky. Ideální hloubka je deset až dvanáct centimetrů na vzdálenost asi pět centimetrů. Následně tulipánové cibulky vložte do vykopaných děr špičatou stranou nahoru. Rukama zahrňte díry hlínou, ale dávejte dobrý pozor, aby se cibulky neotočily nežádoucím směrem.

Nepřelévat

Po zasazení pokropte cibulky trochou vody, ale nepřehánějte to. Čerstvě zasazené cibulky by totiž mohla v půdě napadnout hniloba a plíseň, pokud je budete příliš zalévat. Dostatek správné vláhy tulipánům zajistí podzimní časté deště. Na krásné květy tulipánů se můžete těšit v březnu nebo dubnu.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum