Jak připravit zahradní nábytek na zimu, když jej nemáte kam schovat

 Zahrada 
13. listopadu 2018 13:44 / Veronika Prášilová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Zima dokáže se zahradním nábytkem (ne)pěkně zamávat Internet
Druhé babí léto nám prodlužuje podzim, brzy ovšem začnou plískanice a sníh a mráz zaútočí na váš nábytek na zahradě, terasách a balkonech. Ne každý má možnost uklidit jej do sklepa, garáže nebo zahradní chatky. Má-li váš zahradní nábytek přečkat další dlouhou zimu, je potřeba se o něj alespoň základně postarat.

I když je řada materiálů či povrchových úprav takzvaně bezúdržbová, je vždy lepší i takovému nábytku zajistit, aby na něj celou zimu nepůsobil sníh či zmrzlá voda. Abyste na jaře mohli začít znovu nábytek ihned používat, dopřejte mu alespoň základní očistu. Podsedáky schovejte dovnitř, případně i operte. Židle, stoly a lavice očistěte smetáčkem a vodou s lehkým saponátem nebo od hrubých nečistot vysokotlakým čističem.

Dřevěný nábytek

Zahradní nábytek ze dřeva je vedle ratanového nejnáročnější na údržbu. Důkladně jej prohlédněte, a pokud objevíte například napadení houbami či plísněmi, postižené místo postříkejte fungicidním přípravkem a přetřete ochranným nátěrem. Ten si zaslouží i nábytek s poškozeným lakem. Se správnými přípravky, mořidly, laky a nátěry vám poradí v obchodech, kde se vás budou ptát na materiál nábytku. Každé dřevo má jiné nároky na ošetření.

Ratanový a plastový nábytek

Nábytek z ratanu a plastu má specifické nároky na teplotu. Ta by v zimě neměla klesnout pod bod mrazu, jinak hrozí jeho křehnutí a popraskání. Myslete na to i před koupí takového nábytku. V zimě se vám budou hodit stohovatelné židle kvůli jednoduššímu uskladnění. Nemáte-li možnost nábytek schovat, alespoň jej obalte starými látkami a převažte provázkem nebo izolepou a přikryjte voděodolnou plachtou. Máte-li nábytek z umělého ratanu, zjistěte si, zda je mrazuvzdorný (většinou bývá), v tom případě máte vyhráno. Jinak byste jej museli schovat.

Kovový a hliníkový nábytek

Nábytek z oceli či hliníku s ochranným antikorozním nátěrem zimu bez úhony přečká. Hliníkový nábytek se často vyskytuje bez ochranné vrstvy, takový byste měli ochránit před mrazem, nebo mu dopřát správný nátěr. Pokud terpve uvažujete o koupi zahradního nábytku, který v tomto období bývá levnější, podívejte se na klady a zápory jednotlivých materiálů. Přehled přinášíme zde.

Ochraňte nábytek před sněhem a mrznoucí vodou

Jestliže nemáte možnost zahradní nábytek schovat alespoň pod pergolu a musí zůstat na otevřeném prostranství, můžete jej alespoň správně postavit a zakrýt. Je-li to možné, schovejte židle pod stůl nebo je pod něj zasuňte, aby byl nábytek na co nejmenším prostoru. Nenechávejte nábytek stát přímo na trávě, ale na nějaké zpevněné ploše a přikryjte ochrannými plachtami. Existují přímo určené na zahradní nábytek s uzpůsobenými velikostmi, jsou ale dražší. Dřevo nikdy nepřikrývejte igelitem, případná sražená vlhkost by mohla zapříčinit tvorbu plísní.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008