Vypěstujte si doma vlastní provensálské bylinky, oceníte je nejen jako výborné koření

 Zahrada 
23. listopadu 2018 10:01 / Martina Langová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Namíchejte si vlastní bylinnou směs do kuchyně Shutterstock
Provensálské bylinky se používají do provensálského koření, ale jsou dobré nejen do koření, ale i pro naše zdraví. Pojďme se na všechny jednotlivě podívat, ať víme, co vlastně jíme a k čemu je to dobré.

Možná, že to byly pro vás do dnešního dne prostě jen obyčejné bylinky, které jednou za čas nasypete do nějakého jídla. Ale to je omyl. Provensálské bylinky jsou skvělými pomocníky i na různé neduhy a skutečně pomáhají. Navíc je můžete pěstovat kdekoliv – v truhlíku za oknem, v květináči na terase, na balkonu nebo venku na zahradě. Mohou být zkrátka vždy po ruce. Teď na zimu si je dejte rovnou do kuchyně, ať to k nim nemáte daleko.

Poklad v kuchyni

Každá kuchařka má určitě doma provensálské bylinky. Nepoužívají se zase až tak často (zvlášť ne v české kuchyni), přesto tymián, rozmarýn, majoránka a bobkový list dávají jedinečnou chuť mnoha jídlům.

Levandule pak navíc domov krásně provoní a v letních měsících je vhodná i jako skvělý repelent a odháněč hmyzu. Ovšem v bylinkách, jejichž vlastí je francouzská Provence, se toho skrývá ještě mnohem víc. Mají úžasné léčivé schopnosti, které dokáží zmírnit četné zdravotní obtíže. Proto se už před staletími používaly i jinde než jen v kuchyni. A teď jejich léčivou sílu můžeme objevit znovu.

Rozmarýn

Výtažky z rozmarýnu se často přidávají do vlasové kosmetiky (šampony, vlasové vody, zábaly), která vyživuje vlasové kořínky, posiluje strukturu vlasů a dodává jim vitalitu. Podobné přípravky si můžete zkusit vyrobit i sami doma.

Čerstvé, nakrájené snítky rozmarýnu naložte do alkoholu a po dobu tří týdnů macerujte na teplém, slunném místě. Poté přeceďte a zřeďte destilovanou vodou, získáte tak vlasové tonikum. Výrazně prokrvuje vlasovou pokožku, podněcuje růst a zabraňuje předčasnému vypadávání vlasů. Nálev z rozmarýnu pak můžete použít po mytí vlasů při posledním oplachování, kdy eliminuje tvorbu lupů.

Pěstování

Rozmarýn v zimě vyžaduje méně humózní půdu a rozhodně jej nezalévejte více, než je nutno. Má raději sucho. A hlavně ho nedávejte do průvanu.

Tymián

Tohle by měl být spojenec všech, kteří mají často problémy s nevábnou vůní z úst. Pořiďte si tymiánový olej. Do sklenice nakapejte cca 15 kapek a kloktejte. Opakujte minimálně dvakrát denně – vždy po čištění zubů. Mimo to je tymián skvělý i proti kašli nebo podrážděné žaludeční sliznici. Stačí, když si uvaříte silný tymiánový čaj.

Pěstování

Stejně jako rozmarýn i tymián při pěstování doma vyžaduje propustnou, ale zároveň sušší půdu. Zalévejte jej maximálně jen jednou za týden a rozhodně to se zálivkou nepřehánějte. Bez problémů vydrží přes zimu doma v truhlíku, na jaře jej pak můžete dát ven.

Levandule

Nádherně voní a ještě lépe vypadá. Tahle fialková kytička je navíc však i spasením pro nespavce. Stačí si dát pod polštář pytlík se sušenou levandulí a zaručeně vám přinese sladké sny. Pro ještě lepší efekt a uvolnění si dejte před spaním levandulovou koupel. Nádherně umí zklidnit podrážděné nervy a vypnout mozek. A pokud nemáte vanu, pak si alespoň namasírujte spánky levandulovým olejem. Ten je pak také skvělý na zablokovaná záda nebo ztuhlou šíji.

Pěstování

Dejte ji na klidné místo, kde nebude průvan, ten opravdu nesnáší. Lépe jí bude více v suchu, ale hlína v květináči by vždy měla být alespoň mírně vlhká. Levandule bude ráda, pokud její hlíně dopřejete více vápna. Odrostlou levanduli dejte do kompostu, zlikviduje škůdce.

Majoránka

Majoránka má zejména celkově zklidňující účinky. Osvědčila se také při nevolnostech při cestování – tzv. kinetózách. Mírné sedativní vlastnosti se uplatní při stresech, problémech s nespavostí, migréně a pocitech slabosti. Jemně snižuje tlak a rozšiřuje cévy. Majoránka se podává hlavně ve formě nálevu, samostatně i v kombinaci s podobně působícími bylinami. 

Pěstování

Majoránce se u vás bude lépe dařit, pokud ji budete pravidelně přihnojovat organickými hnojivy. Přes zimu jí bude nejlépe na okenním parapetu, kde bude mít dostatek denního světla.

Bobkový list

V léčitelství se bobkový list používá i k přípravě čaje, který má detoxikační a antiepileptické účinky. Připravuje se ze 2 lístků, které zalijete 250 ml vroucí vody. Konzumace tohoto koření zaručuje i dobré trávení a chuť k jídlu.

Pěstování

Nesnáší průvan a potřebuje pravidelnou zálivku. Alespoň jednou týdně postříkejte rozprašovačem jeho listy. Uvidíte, že jde o pěknou okrasnou rostlinu. Hodí se do kuchyně i obýváku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod