Objevila se vám plíseň na stropě? Rychle se jí zbavte

 Dům 
21. listopadu 2018 09:39 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Plíseň na stropě je nepříjemný společník Depositphotos
Usídlil se u vás v domě nepříjemný společník v podobě stropní plísně? V tom případě je zcela nevyhnutelný okamžitý zásah. Měl by být natolik účinný, aby zároveň zamezil i opakovanému vzniku a šíření plísní.

Velmi důležitým krokem je zkontrolovat střechu. Většina stropních plísní totiž vzniká kvůli vodě, která protéká střechou. Než se pustíte do odstraňování plísně, bude potřeba střechu opravit. Dalším častým důvodem tvoření plísně je nedostatečné větrání. Z toho důvodu se snažte do místnosti pravidelně pouštět čerstvý vzduch. Šikovné pomocníky ale najdete především v přístrojích, které pohlcují vlhkost. Také se do místnosti snažte dostat co nejvíce přírodního světla. Plísním totiž prospívají temné podmínky, takže necháte-li otevřená okna, zabráníte růstu plísňových kolonií na stropech.

Důkladná kontrola

Nezapomeňte zkontrolovat druhou stranu stropu, může se stát, že se tam bude ukrývat velká kolonie plísně. Pokud odstraníte malou plísňovou skvrnu na spodní straně, ale na druhé straně zůstane velká kolonie, počítejte s tím, že nebude trvat dlouho a plíseň opět naroste.

Po veškerých kontrolách přichází na řadu samotný boj s plísní. Problém však nelze vyřešit pouze tím, že ji na stropě přemalujete. Barvu bude potřeba na zasaženém místě i v okolí seškrábat. Nikdy ale plíseň neškrábejte nasucho, protože se lehce roznese po okolí. Pokud máte v blízkosti plísně tapety, počítejte s tím, že je bude potřeba odstranit. Musíte totiž zkontrolovat, zda se plíseň neukrývá i za nimi. Jak vybrat správné odsávání do koupelny, jsme psali zde.

Speciální roztok

Namíchejte si roztok, který plíseň zabije, zbaví vzduch zápachu a sníží možnost návratu plísně. Potřeba je čtvrt hrnku octa, dvě polévkové lžíce boraxu a dva hrnky horké vody. Vše smíchejte a naplňte tím lahev s rozprašovačem a čisticí roztok nastříkejte přímo na plíseň. Na práci si vezměte rukavice a staré oblečení, kterého se potom musíte zbavit. Ideální je mít na sobě také bezpečnostní brýle a masku nebo respirátor.

Brýle ochrání vaše oči pro případ, že by během čištění odkapával roztok ze stropu. Maska zase zabrání vdechnutí zahubených zárodečných buněk, které jsou zdraví škodlivé. Při čištění stropu zajistěte také dobré odvětrávání. Po aplikaci roztoku na zasažené místo plíseň drhněte pomocí hrubé strany mycí houbičky. Po odstranění viditelné plísně strop ještě jednou postříkejte roztokem na hubení plísně.

Strop vymalujte

Následně nechte strop vyschnout. Takto ošetřený strop je vhodné natřít vodotěsnou barvou, která nedovolí plísním narůst zpět anebo na ně aplikovat vnitřní omítku obsahující látky bránící vzniku plísní.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008