Devatero rad, na co v listopadu na zahradě nezapomenout

 Zahrada 
23. listopadu 2018 08:07 / Martina Langová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Nezapomeňte shrabat listí, je v něm mnoho parazitů a škůdců Shutterstock
Pokud přemýšlíte, co všechno ještě na zahradě musíte stihnout, přinášíme vám seznam toho, na co byste zapomenout určitě neměli. Přečtěte si jej a pusťte se do práce.

Pěstovat můžeme bylinky a rostliny i doma. Respektive si je můžeme přenést ze zahrady. Na které druhy nezapomenout, a které mohou naopak na zahradě zůstat? A co všechno před nástupem zimy na zahradě ještě stihnout?

Ukliďte byliny

Je mnoho druhů bylinek, které jsou sice vytrvalé a pěstují se u nás, ale zimu v našich podmínkách nepřežijí. Když noční teploty klesají pod 5 stupňů, měli bychom se podívat, které bylinky jsme si vysadili a zda některým nehrozí nebezpečí mrazíků.

Neměli bychom zapomenout, že při zemi bývá teplota nižší, a tak je třeba rostliny uklidit dříve, aby nepomrzly či neprochladly. Především je třeba uklidit bazalky – i ty, kterým se říká vytrvalé. Pokud je máme v květináčích, je to jednoduché. Pokud jsou ve volné půdě – můžeme je seříznout a nasušit či zamrazit.

Přesazování rostlin

Pozor je třeba si dávat také při přesazování zpět do květináčů – například u bazalky se může stát, že nebudeme úplně úspěšní, nemá ráda poškození kořenů. Pokud používáme pálivé chilli papričky – je třeba je také uklidit domů před prvními mrazíky. Vytrvalé bylinky, jako je dobromysl obecná i odrůda Aurea, přezimují bez problémů.

Pokud máte na zahradě levanduli lékařskou, pak vězte, že ta je sice v našich podmínkách vytrvalá, nicméně někdy může zamrznout, proto je lepší seříznout ji na jaře, když je jasné, které části rostliny raší. Obdobně pracujeme se šalvějí lékařskou a jejími kultivary, saturejkou a yzopem. Dobře přezimuje i máta peprná – pouze odrůdy s bílozeleným listem jsou choulostivější.

Je proto dobré je na zimu zakrýt smrkovým chvojím. Pokud máte chudší půdu s dobrou drenáží, nebude problém přes zimu nechat na záhonku mateřídoušku obecnou a tymián obecný.

Nezapomeňte:

1. Přesazujeme a zasazujeme nové jádroviny a peckoviny. Zapomeneme ale na broskvoně, ty se v tomto období špatně ujímají. Meruňky a ořešáky můžou zase pomrznout. Sázíme i keře. Před výsadbou kořeny namočíme na den do vody. K sazenicím si připravíme odpovídající kůly jako oporu, spodek kůlu opálíme nebo natřeme, aby nehnil. U keřů rybízu a angreštu nové sazenice sázíme o 5–10 cm hlouběji, než rostly původně. Vysazujeme i růže.
2. Sklidíme všechny zimní odrůdy jádrovin, pozdní švestky, vlašské ořechy a hrozny pozdních odrůd. Nezapomeneme ani na jablka a hrušky. Ty vždy češeme zespod koruny nahoru a z vnějších částí dovnitř koruny. Je také čas na sklizeň špenátu. Ovšem co se týče kadeřávku, bulvového celeru, čínského a pekingského zelí, tak na jejich sklizeň rozhodně nepospícháme. Pokud projdou prvními mrazíky, určitě jim to neuškodí.
3. V tomto období můžeme zasadit kořenovou zeleninu. Díky tomu si pak na jaře uspíšíme sklizeň. Neotálíme ani se sadbou česneku. Kvůli mrazu jej dáme až do 8–10 cm hloubky. Sázet můžeme i lilie, trvalky a cibuloviny.
4. Nezapomeňte shrabat listí! Je v něm totiž spoustu parazitů a škůdců, kteří mohou rostliny poškodit.
5. Větve můžeme rozmělnit v drtiči a využít k tvorbě kompostu (kam pak můžeme přidat i listí) a využít při zazimování jako mulč.
6. Postaráme se o jahodník – nejpozději do konce listopadu ho okopeme a rostliny mírně přihrneme, v případě potřeby je zalijeme. Ochránit ho můžeme i přikrytím netkanou textilií.
7. Choulostivější rostliny přikryjeme před zimními mrazy chvojím, ke kořenům přidáme vrstvu mulče nebo zasypeme střed keře opadaným listím, případně zeminou.
8. Záhonky přeryjeme a nezapomeneme je pohnojit, abychom příští rok měli bohatou úrodu. Ideální je pochopitelně pravý kravský hnůj.
9. Jestli spatříme nějakého škůdce, pak se jej rozhodně snažíme zbavit ještě teď. Zabráníme tak tomu, že přezimuje, namnoží se a na jaře bude všechno ničit.

Máte zahradní jezírko?

Před nástupem zimy je třeba dobře zazimovat zahradní jezírka. Předejdete tak mnoha nepříjemnostem. Postup přípravy zazimování jezírka se volí podle velikosti a jeho využití

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008