Jarní očista organismu

 Ostatní 
14. března 2015 22:19 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Zdravá očista těla vyžaduje úsilí a disciplínu. Wikimedia Commons/Barry haynes
Jaro je pravým časem pro vnitřní očistu těla. Organismus je nyní na detoxikaci nastaven nejlépe a po dlouhé zimě ji potřebuje. Jarní příroda také nabízí čerstvé zelené poklady, které zaženou jarní únavu.

Pár tipů na detoxikační kúru:


1. třídenní detoxikační dieta:

První den:

dopoledne vypijete 1,5 l čisté neperlivé vody a k tomu sníte 2 jablka.

odpoledne vypijete 1,5 l čisté neperlivé vody a k tomu sníte 2 jablka a 2 mrkve.

Druhý den:

dopoledne vypijete 1,5 l čisté neperlivé vody a k tomu sníte 2 banány a 2 jablka.

odpoledne vypijete 1,5 l čisté neperlivé vody a k tomu sníte 2 jablka, 2 mrkve a krajíček tmavého chleba.

Třetí den:

dopoledne vypijete 1,5 l čisté neperlivé vody a k tomu si uvaříte polévku / s bramborem, mrkví, hráškem, cibulí, celerem / sníte 1 polévkový talíř.

odpoledne vypijete 1,5 l čisté neperlivé vody a k tomu sníte 2 jablka a zase talíř polévky od dopoledne.

Další dny byste měly postupně zařazovat dušené kuřecí maso s rýží, dušenou zeleninu s rýží nebo těstovinami, špenát apod. Rozhodně byste měli vynechat smažené a pečené pokrmy

2. jablečná očistná kúra:

Je velmi účinná a jednoduchá. Čtyři dny po sobě jíte pouze 1,5 kg jablek (u kupovaných bez slupky, kvůli chemickému ošetření) denně a k tomu vypijete 2 l čisté neperlivé vody, nic víc. Tato kúra zbaví tělo toxinů a budete se po ní cítit skvěle.

3. očistný zeleninový vývar:

Tato kúra je taky velmi dobrá, ale je už pro ty, kteří mají silnější vůli. Uvaříte si polévku (do vody dáte 7 druhů zeleniny a trošku kmínu a soli, nic víc) tuto polévku jíte 3 x denně hluboký talíř celých sedm dní a vypijete k tomu 2 l čisté neperlivé vody denně. K večerní porci polévky si můžete dát krajíček tmavého chleba, ale nic víc. Po sedmi dnech se budete cítit jako znovuzrození a možná budete mít o nějaké to kilo méně.

4. kopřivová detoxikace:

Natrháte si 3 hrsti kopřivových špiček, rozmixujete je v 0,5 l vody, necháte 4 hodiny odstát a potom přecedíte přes plastové sítko a vypijete. Můžtme místo mixování odšťavňovat v odšťavňovači. Tento nápoj pijete sedm dní. Doplníte si tímto spoustu minerálů v těle, hlavně železo. A výborně si vyčistíte organismus.

Na jaře jsou celkově výborným prostředkem mladé výhonky bylin. Skrývají v sobě obrovské množství minerálů, vitamínů, enzymů. Prostě všechno, co náš organismus po zimě potřebuje, proto byste je měli zařazovat do jídelníčku. Buďto ve formě čerstvých bylinných čajů (např. z kopřivových výhonků, pampeliškových lístků, břízových pupenů, květu podběle, jitrocelových lístků apod.), nebo nakrájet si je do salátů, polévek, pomazánek (tady se hodí pažitka, řeřicha, špičky kopřivy, lístky pampelišky). A co je velmi důležité, nezapomínat na pitný režim. Ledviny potřebují pořádně proplachovat, jinak se v nich usazuje hlen, z kterého jsou později kameny a různé nádory. Denně vypít 2 l čisté neperlivé vody. Do pitného režimu nezařazujete kávu, černý čaj, alkohol. Ne příliš vhodné jsou i slazené limonády a džusy.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky