Opravy a údržba zahradního nářadí

Po zimě je potřeba pustit se do oprav a údržby nářadí
 Dílna 
17. března 2015 18:53 / Wikimedia Commons/Spitfire
  0   0
Jaro už ťuká na dveře, takže je čas na to, abyste dalit do pořádku nářadí. Přinejmenším nože a nůžky volají po nabroušení.

S tupým nářadím uděláte polovinu práce a ještě se přitom pořádně zapotíte, o dlaních plných puchýřů ani nemluvě. Ostří rýčů a motyk přiostřete pilníkem nebo na brusce. Nemáte-li žádné zkušenosti, měli byste vědět, že práci s bruskou je třeba se nejprve naučit.

Jak správně brousit?

Pracujte jen s dobře upevněnou stolní bruskou, protože pouze stabilní upevnění kotouče zaručí dodržení vhodného úhlu.

K broušení použijte brusný kotouč pouze s optimálním zrněním. Příliš hrubý kotouč dokáže ostří zkazit, jemný prodlužuje dobu broušení, a tím dochází k nežádoucímu ohřevu ostří.

Také síla a přítlak mají vliv na vznik takzvané jehly, která po broušení vzniká. Odstraňte ji obtáhnutím nejprve na hrubším a pak na jemnějším kameni.

Nejste-li si jisti tím, že nářadí zvládnete správně nabrousit vlastními silami, svěřte je raději odborníkům. Motyku nabrousí každý zručný zámečník a o nože a nůžky se postarají v nožířství či prodejně značkového zahradního nářadí v rámci pozáručního servisu.

Rovný střih

Když přestává být řez zahradnických nůžek hladký a nůžky nedostřihují, je nutné čepele nabrousit. Nejprve uvolněte spojovací šroub, odstraňte korozi a zbytky rostlin.

U dvoubřitých nůžek se vybrušuje pouze rovnou stranu čepelí. Při oboustranném nabroušení se pak čepele „zakousnou“ a nůžky jsou nefunkční. (Závadu odstraníte pouze novým správným zbroušením). Po skončení práce naolejujte ostrou hranu kvůli ochraně před korozí - stejně tak jako šroub a pružiny. Pro snazší údržbu doporučujeme nůžky po každém ukončení práce přebrousit.

Čistý a hladký řez

Nabroušené štěpařské nože jsou potřeba stále: tu k začištění řezu, tu na očkování růží nebo při řízkování.

Nože bruste na jemnozrnném plochém brousku, navlhčeném vodou nebo olejem. Na brousek přiložte čepel nože z té strany, kde je zářez pro otevírání nože. Pak spirálovitými pohyby při nepatrném zvednutí tupé hrany bruste ostří.

Vybroušená strana nože musí být úplně rovná. Nůž dobruste z obou stran rovnými tahy, tam i zpět, bez tlaku proti ostří. Kvalitní ostří „dotáhněte“ obtažením na koženém řemenu.

Nářadí bez násady jako by nebylo

Rukojeti a topůrka se po nějakém čase opotřebují, zlámou nebo začnou pouštět třísky. Dřevěné násady můžete nahradit rukojeťmi koupenými v železářstvích, v některých případech je lze nahradit plastovými.

Starý brousek nevyhazujte

Jednoduchý způsob, jak zachránit přeražený brousek, je vložit zbytek brousku do gumové rukojeti, kterou získáte z předních řídítek starého jízdního kola nebo motocyklu. Šikovný kutil si může vyrobit rukojeť sám, když mezi dva kousky tvrdého dřeva zbytek brousku přilepí epoxidovým lepidlem.

◼ redakce hobby / inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Dobrodružství čeká za rohem: Nádherné evropské ostrovy, kde se rozhodně nudit nebudete

Věda & Vesmír

Tání ledovců v Grónsku je nebezpečné pro tažné psy i místní obyvatele

Bydlení

Chystáte se stavět dům? Od příštího roku musíte počítat s daleko přísnějšími nároky

Zavřít reklamu