Vyrobte si doma svíčku, zabere to jen pár minut

 Dílna 
30. ledna 2019 10:01 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Vyberte si vhodnou nádobu, která vydrží roztavený vosk Depositphotos
Jak si v pohodlí domova svépomocí navodit útulné světlo a příjemnou vůni? Pusťte se do výroby svíčky. Je to jednodušší, než si možná myslíte.

Nejdůležitější ingrediencí na výrobu svíček je parafín nebo vosk. Kilogram parafínu seženete v obchodě zhruba za 70 korun. Pokud se rozhodnete sáhnout po vosku, máte na výběr z mnoha možností. Na trhu je k dispozici včelí, palmový nebo i s vůněmi, jako je kokosová nebo jahodová. Záleží jen na vás, kterou variantu zvolíte. Počítejte však s tím, že vosk je podstatně dražší než parafín, za půl kilogramu zaplatíte přes 100 korun.

Vodní lázeň

Ať už jste vybrali vosk nebo parafín, na řadě je rozehřátí ve vodní lázni. Snažte se vodu udržovat při takové teplotě, aby nedosáhla bodu varu. Pokud chcete, můžete do rozehřátého vosku přidat pár kapek esenciálního oleje. Při výběru vhodné nádoby na svíčku myslete na to, že musí vydržet teplotu rozpuštěného vosku, která je okolo 70 stupňů Celsia.

Knot

Ustřihněte dostatečně dlouhý knot, aby o několik centimetrů převyšoval horní okraj nádoby. Raději použijte delší, v případě potřeby se dá ustřihnout. Metr knotu pořídíte zhruba za 15 korun. Použijte hotový knot s kovovým plíškem vespod a vložte ho do nádoby. Prostor, kde budete odlévat svíčky, ochraňte nějakou podložkou, ze které vosk dobře dostanete, nebo ji následně vyhodíte. Jak dětem doma vyrobit plastelínu, jsme psali zde.

Pozor na bubliny

Roztavenou směs opatrně nalijte do připravené nádoby. Postupujte pomalu, protože jinak by uvnitř mohly vzniknout vzduchové bubliny. Nádobu neplňte celou, ale jen něco málo přes polovinu. Nyní je velmi důležité držet knot, aby byl v rovině. Jakmile vosk zatuhne, s knotem už nepohnete. Knot je potřeba držet alespoň pět minut, dokud vosk částečně neztuhne a knot tak bude držet sám.

Nutné doplnění

Po několika hodinách uvidíte podél knotu prohlubeň, je tedy nutné nádobu doplnit zbylým voskem. Opět ho rozehřejte a vyplňte zbytek nádoby. Na závěr jen stačí ustřihnout knot na požadovanou délku a máte hotovo.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47