Špatné návyky v domácnosti, které vás stojí peníze

 Dům 
26. března 2019 15:04 / Marie Popelková
  4
📷
4 fotografie v galerii
I drobnosti vám mohou ušetřit spoustu peněz Depositphotos
Pozastavili jste se někdy nad tím, kam vám každý měsíc mizí peníze? Pracujete tvrdě, víte, že si vyděláte dostatek a stejně máte pocit, že vám na účtu nezbývá tolik, kolik by mělo po odečtení výdajů. Zkontrolujte, jestli náhodou nepřicházíte o peníze, kvůli svým špatným návykům.

Odhaduje se, že běžná domácnost proplýtvá deset až patnáct procent příjmů každý měsíc. Jestli chcete své peníze zpátky, projděte si, jestli náhodou bezmyšlenkovitě nenarušujete vlastní rozpočet.

Nenechte jídlo zkazit

Sami si zrekapitulujte, jak často z ledničky vyhazujete zkažené jídlo. Zkuste snížit jeho objem tak, že budete kupovat pouze tolik čerstvých produktů, kolik budete reálně schopni zkonzumovat. Důležité je také mít alespoň zhruba přehled o tom, kdy vyprší doporučovaná doba spotřeby.

Nenakupujte pouze na základě značky

V prvé řadě byste si měli najít své oblíbené produkty tak, že si je sami vyzkoušíte metodou pokus – omyl. Další věc je, že můžete snadno vyměnit několik značkových produktů za ty obyčejné bez toho, aniž byste si všimli rozdílu. Obecně se většinou obě verze skládají zhruba ze stejných ingrediencí.

Nepijte balenou vodu

Jestli voda z kohoutku u vás není závadná, neexistuje důvod, proč byste ji nemohli pít namísto té balené. Pořiďte si raději znovu použitelnou láhev na vodu a vždycky si ji doma naplňte. Kromě toho, že ušetříte, je to také šetrnější k životnímu prostředí. Naopak na svých domácích mazlíčcích byste šetřit neměli.

Dofoukejte pneumatiky

Možná vám ještě nikdy nikdo neřekl, že když budete mít pneumatiky optimálně nafoukané, ušetříte peníze na benzínce. Když si na to budete dávat pozor, spotřeba benzínu nebo nafty může klesnout až o 3,3 %.

Mějte přehled o drobných

Představte si, že si koupíte například žvýkačky a dostanete zpátky hrst drobných. Co s nimi děláte? Hodíte je do peněženky, dokud nepotřebujete peníze na parkování? Stává se vám, že různě po domě nacházíte drobné mince? Když je začnete všechny sbírat a dávat na určené místo, našetříte ročně až několik tisíc korun.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47