Cizímu psovi se nedívejte do očí a ani se na něj neusmívejte

 Mazlíčci 
23. března 2019 07:44 / Šárka Sokolská
  26
📷
6 fotografií v galerii
Někteří psi si pohled do očí nebo úsměv mohou vyložit jako výzvu k boji Depositphotos
O tom, že se cizí psi nemají hladit, nám vtloukali již od dětství. Ale věděli jste, že jej můžete vyprovokovat k útoku pouhým pohledem či pousmáním?

Úsměv na tváři si každý obvykle vyloží pozitivně. Stejně tak i pohled z očí do očí. Jenomže u psů to může mít zcela opačný efekt a může tak bezdůvodně zaútočit. Proč tomu tak je?

Když se zazubíte

I když svým úsměvem dáváte psovi najevo, že se vám libí, cizí pes si toto gesto naopak může vyhodnotit jako: "Cheš se prát? Tak dobře."  Jde totiž o to, že vy úsměvem ohrnete rty a vyceníte na psa zuby. A právě cenění zubů u psů znamená výraz nejvyšší agrese, takže pes tak může najednou bezdůvodně zaútočit. Proto až na procházce potkáte nějakého roztomilého psíčka, rozhodně se na něj hned neusmívejte. Nemuselo by to skončit zrovna šťastně.

Z očí do očí 

Upřený pohled z očí do očí znamená u zvířat výzvu k boji, k porovnání sil. Váš pes je na vaše upřené pohledy zvyklý. Zná vás a ví, co mu tím dáváte najevo. Ovšem od cizího člověka si to už nemusí nechat líbit. Zvláště, pokud se jedná o ostřejší a dominantní plemeno, kterému pohled do očí není příjemný. A když k tomu ještě odhalíte zuby, je na problém zaděláno. U některých psů je dokonce potřeba trpělivě nacvičovat upřený pohled do očí.

Strach je přitahuje

Pokud zjistíte, že hrozí mezi vámi a psem konflikt, raději se dívejte jinam snažte se mluvit klidně a pokud je to jen trochu možné, ovládněte svůj strach. Ten totiž psi dokáží velmi rychle vycítit, a to celou situaci může ještě více zhoršit. To je bohužel problém, pokud mají lidé z minulosti špatnou zkušenost se psem a automaticky, jakmile nějakého uvidí, se pak bojí. A psi se zase naopak na tyto typy lidí vyloženě zaměřují. Jejich strach jim připadá podezřelý – a že ho cítí i na dálku, o tom není pochyb. Chladnou hlavu je třeba zachovat i v případě, že vám vašeho psa na procházce napadne jiný pes. O tom, jak se zachovat, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve