Zařizujeme domácnost: Nářadí, bez kterého se doma neobejdeme

 Dílna 
01. prosince 2018 11:32 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Každá domácnost by měla mít základní sadu nářadí Pixabay
Pro začínající užitečný přehled. Pro ty, kdo přemýšlejí, čím obdarovat domácího kutila skvělá inspirace. Některé nářadí mít nemusíte, ale toto byste měli mít doma všichni.

Existuje celá řada speciálního nářadí, které potřebují profesionální zedníci, truhláři, malíři a další řemeslníci. Přesto byste měli to základní mít doma, abyste se vyrovnali s nástrahami moderního života a dokázali si vyřešit drobné akce sami.

Klasika

V žádné domácnosti by nemělo chybět kladívko a sada kvalitních šroubováků. Mohou být jednotlivé a v různých rozměrech, ploché i křížové. Nebo jeden s možností použití různých bitů. Kvalita, dobrý úchop a pevnost, to je to, co žádáte, aby se s takovým nářadím dalo něco udělat. Dále se hodí menší pilka na dřevo a na železo. Když nebudete mít jejich elektrické kolegyně, nějak to přežijete, ale čas od času je třeba něco uříznout. I kdyby to bylo jenom krácení vánočního stromečku. Z dalšího vybavení nesmí chybět špachtle a nějaký ten štětec. A samozřejmě různé kleště. Kombinačky, štípačky, sika kleště a francouzský klíč.

Električtí pomocníci

Neocenitelnými pomocníky v malé domácí dílničce či v kufru s nářadím je elektrická přímočará pilka. Můžete s ní řezat dřevo i kovy, záleží na použitém plátku. Skvělá je akumulátorová vrtačka, která zastane i roli elektrického šroubováku. Máte-li sadu bitů už z klasického ručního nářadí, můžete je samozřejmě využít i zde. Kdo potřebuje, měl by si pořídit i slušnou příklepovou vrtačku. Hodí se na vrtání do zdí i panelů a koupíte-li skutečně kvalitní značku, vydrží vám léta. Při výběru vrtačky vám pomůže i tento článek zde.

K elektrickým pomocníkům patří i páječka. Je jedno, zda si koupíte transformátorovou s pájecí smyčkou či klasickou s hrotem. Každá má své výhody a nevýhody. Ale když dojde na věc, je páječka připravena přiletovat odpadlý drátek v domovním zvonku, opravit elektroniku, zkonstruovat ze zakoupené stavebnice něco užitečného do domácnosti. Rozpáleným hrotem můžete také vypalovat ornamenty do dřeva a hodí se i na roztavení plastu. A ještě jedna pomůcka na elektřinu je skvělá – je to tavná pistole. Pomůže vám přilepit dekoraci na potřebné místo, přichytíte určité věci tam, kde je chcete mít.

Další vybavení

Pokud chcete domácího kutila obdarovat i něčím jiným, můžete přemýšlet nad praktickými kufry na nářadí a doplňky k už zakoupenému nářadí. Třeba různé sady vrtáků jistě dojdou vřelého přijetí. Podobné to může být s různými sadami spojovacího materiálu, sadou hmoždinek či sadou bitů k nářadí, které ještě doma nejsou. Užitečné také mohou být různé prodlužovačky, lampy a držáky, do kterých lze uchytit předměty, které se opravují.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít