Zasaďte si aksamitníky. Odpudí mšice, molice a další škůdce

 Zahrada 
30. března 2019 06:30 / Šárka Sokolská
  4
📷
4 fotografie v galerii
Aksamitník je krásná, ale především užitečná květina Depositphotos
Aksamitníky jsou nejen krásné, ale především jsou známé jako skvělí pomocníci zahrádkářů. Dokáží odradit nejednoho škůdce.

Aksamitníky umějí svou záplavou kouzelných květů potěšit nejedno oko zahrádkáře. A milují je i včely, protože pyl z aksamitníků jim zajistí zdraví, tedy především ochranu proti moru. Pokud si je zasadíte na zahradě, dokážete tím úrodu ochránit před mšicemi, molicemi i háďátky. Co za tím stojí?

Škůdcům nevoní

Listy aksamitníků mají specifickou vůni, která je dána obsahem sirných derivátů. Některé odrůdy jich obsahují více, jiné méně. Nejúčinnější v odpuzování je aksamitník menší. O aksamitníku menším se říká, že zamezí výskytu plevele, jako je například pýr plazivý. Někteří pěstitelé rajčat a paprik je vysazují mezi jejich sazenice, aby tím ochránili zeleninu před výskytem molice. Podle jedné studie aksamitníky rodu Ground Control dokáží odpudit půdní háďátka rodu Pratylenchus, která negativně ovlivňují porosty jahod, cibulovin, mrkve či pórku. 

Velký výběr 

Aksamitníků existuje celá řada druhů, barev, velikostí i tvarů. Pokud chcete na svou zahradu přilákat včely nebo motýly, pak vsaďte na aksamitník rozkladitý. Milujete krásu motýlů? Pak si je na své zahradě můžete udržet pomocí jednoduchého krmítka. Husté a velké květy vám poskytne aksamitník vzpřímený. Kvůli jeho hustým okvětním lístkům se však hmyz nemá šanci dostat ke své potravě, což je jejich nevýhoda. Trpasličí aksamitník se dá sehnat ve žlutém i oranžovém zabarvení. Dvojitými květy se chlubí Safari Red, který navíc podmanivě voní včelám. Výběr je jenom na vás.

Rovnou na záhon

Aksamitníky si můžete zcela jednoduše vypěstovat ze semínek. Ty můžete vysévat přímo na pozemek, nebo si můžete předpěstovat sadbu. Velkou předností těchto květin je, že jsou odolné vůči rozmarům počasí a velmi dobře odolávají i škůdcům. Kromě parády, kterou vám květy udělají, působí také na záhonu jako efektivní zelené hnojení, které zvyšuje obsah organické hmoty v půdě a zlepšuje její strukturu. Týden před zaoráním se doporučuje porost aksamitníků rozdrtit a namulčovat.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47