Poslušnosti psa nejlépe naučíte doma. Zapojte do výcviku i vysavač

 Mazlíčci 
30. března 2019 13:31 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Učit psa povely zvládnete i doma Depositphotos
Každý pejskař si přeje, aby ho jeho čtyřnohý miláček poslouchal nejlépe na slovo. Pokud se domníváte, že základní povely naučíte svého psa nejlépe někde na cvičáku, jste na omylu. S výcvikem je ideální začít doma.

Naučit psa základní povely vyžaduje trpělivost a čas. Podle odborníků se nejlepších výsledků dočkáte tehdy, když budete psa poslušnosti učit doma. Je to totiž pro pejska známé prostředí, které zná a kde jej nic nerozptyluje. Navíc doma dokážete vašeho chlupáče naučit i věci, které byste ho v parku nebo na cvičáku naučili jen velmi těžko.

Cvičák stojí čas a peníze

Pokud se rozhodnete chodit se svým pejskem kvůli výuce základních povelů na cvičák, nikdo vám v tom bránit nebude. Počíteje ale s tím, že vás to bude stát peníze a čas. Ne každý si tento luxus může dovolit a hlavně zkušení pejskaři jsou přesvědčeni, že na cvičáku psa povelům nenaučíte lépe než doma. Domácí prostředí je prý lepší hlavně v případě, že váš pes s povely teprve začíná. Trénovat se ale dá doma i se staršími a vycvičenými pejsky. Díky tomu, že se doma cítí v bezpečí a nic je zde nerozptyluje, vám budou při výuce věnovat podstatně větší pozornost.

Sedni, lehni, k noze

Každý majitel psa se snaží svého čtyřnohého kamaráda naučit sednout, lehnout či na povel přijít k vám. Jakmile vyslovíte povel ke mně, pohlídejte si, že ho pes opravdu splní a přiběhne. Můžete ho lákat na pamlsky nebo oblíbené hračky. Případně použijte výcvikové vodítko, abyste přitáhli psa k sobě, když poslechnout nechce. Pochvalami a odměnami rozhodně nešetřete.

Výcvikové vodítko je skvělou pomůckou zejména pro trénink povelů ke mně a k noze. Máte s ním jistotu, že pejsek nakonec vždy bude muset přijít a příkaz uposlechnout, ale zároveň vás nijak neomezuje v nácviku jednotlivých povelů.

Chůze na vodítku

I na chůzi u nohy si pes nejlépe zvykne doma. Bez tahání a snahy očichat každý patník nebo psa, co jde okolo. Chce to ale trpělivost. Trénujte doma denně aspoň dva týdny a teprve pak vezměte svého čtyřnohého parťáka ven.

Nejprve choďte jen rovně tam a zpět. Později přidejte odbočky a otáčení. Až pejsek zvládne i zastavit, je připravený jít ven. Nesmíte nic uspíšit, jinak budete začínat zase od začátku.

Při tréninku je naprosto zásadní, abyste psovi nikdy neustupovali. Když už dáte povel k noze, pes musí chápat, že to znamená, že má jít u vaší pravé nebo levé nohy (žádné střídání). Nesmí tahat, předbíhat, ani se courat. Když zastavíte vy, zastaví i on. Díky poctivému výcviku doma si pak na procházce venku odpočine nejen váš pes, ale i vy.

Chůze do schodů

Schody bývají nejčastější slabinou psů. Potřebují si totiž osvojit rytmus chůze, aby bez problémů zvládli nastoupit i do vlaku nebo sejít eskalátory.

Dejte psovi postroj, chyťte jej za něj mezi lopatkami a projděte se s ním po pokoji. Tak získá důvěru, že ho nepustíte a na schodech se nebude bát. Respektujte jeho tempo a do ničeho jej nenuťte. Když to nepůjde dnes, zkuste to zase zítra.

Pokud se pejsek bojí, neutěšujte ho. Zkuste mu dodat sebevědomí a pocit bezpečí tím, že neznervózníte a budete dělat, že se nic neděje.

Zapojte do tréninku vysavač či mixér

Pejska je dobré také naučit, aby se nelekal nečekaných zvuků a dokázal tak například na vás v klidu počkat před obchodním centrem, kde jezdí jeden nákupní vozík za druhým. I toto lze pejska naučit v domácím prostředí. Skvěle vám k tomu pomohou vaše domácí spotřebiče.

Na začátku výuky můžete začít třeba pouštěním sprchy v koupelně. Když už tento zvuk s pejskem nehne, můžete začít třeba bouchat o sebe pokličkami. Nakonec můžete psovi pustit i vysavač nebo mixér.

Odnaučit psa lekání je důležité, hlavně pokud s ním chcete chodit na procházky bez vodítka. Musíte se totiž spolehnout, že se nevyděsí a nerozběhne se pryč. A opět mějte při tréninku na paměti, že je třeba pejska za zvládnutí úkolu chválit. Pořádně se s pejskem pomazlete a dopřejte mu pár speciálních výcvikových pamlsků, po kterých váš mazlíček určitě nepřibere. Mají totiž méně kalorií než ty běžné. O tom, jak odnaučit pejska štěkat, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47