Tipy, jak zaručeně zničit líhně komárů na vaší zahradě

 Zahrada 
07. dubna 2019 16:49 / Šárka Sokolská
  1
📷
5 fotografií v galerii
Komáry na své zahradě můžete zlikvidovat dřív, než začne jejich sezona Shutterstock
Komáry nemá nikdo rád. Ale pokud máte zahradu, tak možná ani netušíte, že jim sami pomáháte v rozmnožování. Jak zabránit jejich líhnutí? Stačí málo.

Komáři ke svému rozmnožování potřebují ideálně stojatou vodu. Samička naklade vajíčka, která se ve shluku vznášejí ve vodě a do dvou dnů se z nich vylíhnou larvy. Ty potřebují k životu jen dvě věci. Vodní mikroorganismy, kterými se živí, a kyslík. Když je larva dostatečně nakrmena, zakuklí se. Ale i v této době potřebují kukly dýchat. Po čtyřech dnech vylétnou ven komáři. Celý vývoj tak netrvá déle než dva týdny. A v té době musíte stihnout zasáhnout. Protože pak už se samička poohlíží po krvi, díky které může vytvořit další vajíčka.

Uduste je v sudu

Jak už bylo výše zmíněno, larvy potřebují dýchat kyslík. To se děje pomocí speciální trubičky, kterou mají na zadečku. V tuto dobu můžete nejlépe zasáhnout a doslova je udusit. To nejlépe uděláte, pokud hladinu vody pokryjete jedlým olejem, který jim znemožní dýchání. Olej pak snadno odsajete a jeho případné zbytky rostlinám nijak neublíží.

Dejte jim vápno

Další možností v boji proti komářím larvám je použít hašené vápno. Stačí 1 lžička na 200 litrů vody. Vápno totiž změní kyselé pH na zásadité, což larvy vyloženě nesnášejí a většině rostlin, kromě rododendronů, zase taková zálivka nevadí.

Nakrmte rybičky

Máte-li na zahradě jezírko, pak samozřejmě použití oleje nebo vápna není možné. Nicméně larvy komárů jsou skvělou pochoutkou pro celou řadu rybek, ale zbožňují je také larvy vážek, znakoplavky a klešťanky. A pak, ve stadiu dospělých jedinců, také ptáci a netopýři. Tak si je na zahradě hýčkejte. Stačí mít jezírko hojně osazené vodními rostlinami, larvy vážek uvítají i trochu spadaného listí na dně, není proto třeba jezírko čistit dokonale. Komáří larvy můžete odlovit i hustou síťkou, je však třeba blížit se k nim opatrně a lovit rychle, protože jinak rychle zajedou pod hladinu. A pokud máte akvárium, tak věřte, že rybky budou za takovou pochoutku doslova vděčné.

Prevence

Před komáří sezonou se ještě můžete chránit preventivně. Stačí, pokud na otevřené nádrže dáte poklop nebo velmi husté síťky, do kterých bude moci téci voda, ale komáři přístup mít nebudou. Proti dotěrným dospělým komárům se můžete také chránit výsadbou různých rostlin, které fungují jako odpuzovače. Více na toto téma jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum