Zbavte zahradu klíšťat bez chemie. Vyrobte si česnekový pesticid

 Zahrada 
12. dubna 2019 13:21 / Marie Popelková
  9
📷
4 fotografie v galerii
Klíšťata lze ze zahrady vyhnat přírodní cestou Depositphotos
Klíšťata jsou hrozbou nejen při procházce přírodou, ale i na vaší zahradě. Pokud jejich výskyt hodláte minimalizovat, je pro to nutné něco udělat. A nemusíte ani používat chemické postřiky.

Klíšťata jsou nebezpečná a nikdo netouží žít ve strachu, že při práci na zahrádce se vám jich hned několik přisaje na kůži. Proti klíšťatům jsou k dostání nejrůznější chemické postřiky, které výskyt parazitů výrazně omezí. Obvykle se aplikují čtyřikrát do roka - na jaře a na podzim, vždy dvakrát v rozmezí dvou týdnů. Pokud ale odmítáte chemické preparáty, můžete zkusit vyhnat klíšťata z vaší zahrady i přírodní cestou.

Jak klíšťata odradit

Pokud hodláte klíšťata ze zahrady vypudit, vytvořte takzvané nárazníkové zóny. Cestičky vysypané pískem nemají klíšťata rádi. Větší hlinité plochy a také příliš vonné rostliny (například rozmarýn) pomáhají udržet cizopasníky dál od komunikačních prostor. Základem je také pravidelné sekání trávy. Ve vysoké trávě se totiž klíšťatům velmi dobře daří.

Umístěte sezení a hrací plochy dále od plotu, stromů a ptačích krmítek. Na těchto místech je totiž vyšší koncentrace parazitů. Dlážděné, štěrkované a kamínkové plochy kolem vstupních vrat a dveří pomohou zabránit vniknutí klíšťat na pozemek a do domu.

Česnekový pesticid

Místo chemických postřiků můžete také vyzkoušet doma připravený česnekový pesticid. Budete potřebovat dostatečné množství česneku, rostlinný olej, trochu přípravku na mytí nádobí a vodu.

Množství použitých ingrediencí závisí na velikosti vašeho pozemku, nicméně česnek by měl vždy převládat. Česnek rozdrťte a smíchejte s ostatními ingrediencemi. Tento domácí postřik odpuzuje nejen klíšťata, ale i komáry. Než ovšem česnekovým pesticidem postříkáte celou zahradu, raději se na menší ploše nejprve přesvědčte, že není příliš koncentrovaný a zeleni neublíží. O tom, jak odstranit klíště z kůže vašeho domácího mazlíčka, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve