Čekanka

 Ostatní 
24. dubna 2015 00:50 / redakce
  0   0
📷
1 fotografie v galerii
Nejčastěji se využívá do salátů, vybrané druhy se hodí i k dušení, zapékání či do zeleninových polévek.  Wikimedia Commons/KevinHadley
Čekanka se na jídelních stolech v Česku objevuje velmi zřídka, přitom je to zelenina zdravá a, když je dobře připravena, i velmi chutná. Skvěle se hodí do jarního jídelníčku, působí totiž detoxikačně a zlepšuje chod metabolismu. Server Lidovky.cz přináší 5 receptů s čekankou, které vás zaručeně nezklamou.

Čekanka má vysoký obsah vlákniny a prospěšný vliv na zažívání.Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, čímž chrání před kornatěním cév či infarktem a mrtvicí. Má také schopnost na sebe vázat nebezpečné těžké kovy (třeba rtuť nebo olovo) a zabraňuje tak jejich ukládání v těle. Navíc čekanka obsahuje řadu minerálů: draslík, hořčík, fosfor či železo.

Je náročnější na skladování. Nejlepší je vařit z čekanky čerstvě přinesené z obchodu, protože po pár dnech na světle její listy hořknou. Skladujte ji tedy co nejkratší dobu v chladném a temném prostředí.

Čekanková polévka

Dva větší čekankové puky očistíme, rozpůlíme a propláchneme. Střed nakrájíme na proužky. Litr zeleninového vývaru zjemníme 200 mililitry smetany ke šlehání, osolíme ho a opepříme. Přidáme čekankové listy a několik minut povaříme, dokud čekanka není měkká. Polévku rozmixujeme a podle chuti můžeme přikapat pár kapek citrónové šťávy.

Zapečená čekanka se sýrem

Tři čekankové puky očistěte a nakrájejte na čtvrtiny. Jednu velkou cibuli nakrájejte najemno a orestujte na olivovém oleji. Nakonec do pánve k cibuli přidejte i čekanku a krátce ji osmažte. Asi 200 gramů sýra (třeba typu raclette) nakrájejte na plátky. Čekanku i s cibulí vložte do zapékací misky, navrch pokládejte plátky sýra a vložte na pár minut pod gril. Ihned podávejte.

Čekankový salát s jogurtem

Tři čekankové puky očistěte a pečlivě omejte, nakrájejte je na jemné plátky. Jeden malý kelímek bílého jogurtu smíchejte se špetkou soli, čajovou lžičkou cukru a lžičkou citrónové šťávy. Smíchejte s plátky čekanky a dochuťte.

Zapečená čekanka

Čtyři velké čekanky očistěte a rozřízněte na půlky. Povařte několik minut v osolené vodě a nechte okapat. Zapékací misku vymažte máslem. Čekanku zabalte do plátku libové šunky, poté do plátku ementálu. Závitky naskládejte do do zapékací misky a zalijte rozmíchanou směsí (200 mililitrů smetany, 1 vejde, 100 gramů na kostičky nakrájeného ementálu, pepř, špetku muškátového oříšku). Zapékejte asi čtvrt hodiny v troubě rozehřáté na 200°C. Podávejte s čerstvým chlebem nebo vařenými brambory.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Paris Hilton se bude za pár dní vdávat. Svatební hostina bude na dědečkově panství

Styl

Mnoho lidí si stále neumí umýt ruce. Přitom na správném postupu teď záleží více než kdy jindy

Tech

Jak na instalaci Windows 11 na nepodporovaných PC. Krok za krokem

Zavřít reklamu