Čekanka

Nejčastěji se využívá do salátů, vybrané druhy se hodí i k dušení, zapékání či do zeleninových polévek.
 Ostatní 
24. dubna 2015 00:50 / Wikimedia Commons/KevinHadley
  0   0
Čekanka se na jídelních stolech v Česku objevuje velmi zřídka, přitom je to zelenina zdravá a, když je dobře připravena, i velmi chutná. Skvěle se hodí do jarního jídelníčku, působí totiž detoxikačně a zlepšuje chod metabolismu. Server Lidovky.cz přináší 5 receptů s čekankou, které vás zaručeně nezklamou.

Čekanka má vysoký obsah vlákniny a prospěšný vliv na zažívání.Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, čímž chrání před kornatěním cév či infarktem a mrtvicí. Má také schopnost na sebe vázat nebezpečné těžké kovy (třeba rtuť nebo olovo) a zabraňuje tak jejich ukládání v těle. Navíc čekanka obsahuje řadu minerálů: draslík, hořčík, fosfor či železo.

Je náročnější na skladování. Nejlepší je vařit z čekanky čerstvě přinesené z obchodu, protože po pár dnech na světle její listy hořknou. Skladujte ji tedy co nejkratší dobu v chladném a temném prostředí.

Čekanková polévka

Dva větší čekankové puky očistíme, rozpůlíme a propláchneme. Střed nakrájíme na proužky. Litr zeleninového vývaru zjemníme 200 mililitry smetany ke šlehání, osolíme ho a opepříme. Přidáme čekankové listy a několik minut povaříme, dokud čekanka není měkká. Polévku rozmixujeme a podle chuti můžeme přikapat pár kapek citrónové šťávy.

Zapečená čekanka se sýrem

Tři čekankové puky očistěte a nakrájejte na čtvrtiny. Jednu velkou cibuli nakrájejte najemno a orestujte na olivovém oleji. Nakonec do pánve k cibuli přidejte i čekanku a krátce ji osmažte. Asi 200 gramů sýra (třeba typu raclette) nakrájejte na plátky. Čekanku i s cibulí vložte do zapékací misky, navrch pokládejte plátky sýra a vložte na pár minut pod gril. Ihned podávejte.

Čekankový salát s jogurtem

Tři čekankové puky očistěte a pečlivě omejte, nakrájejte je na jemné plátky. Jeden malý kelímek bílého jogurtu smíchejte se špetkou soli, čajovou lžičkou cukru a lžičkou citrónové šťávy. Smíchejte s plátky čekanky a dochuťte.

Zapečená čekanka

Čtyři velké čekanky očistěte a rozřízněte na půlky. Povařte několik minut v osolené vodě a nechte okapat. Zapékací misku vymažte máslem. Čekanku zabalte do plátku libové šunky, poté do plátku ementálu. Závitky naskládejte do do zapékací misky a zalijte rozmíchanou směsí (200 mililitrů smetany, 1 vejde, 100 gramů na kostičky nakrájeného ementálu, pepř, špetku muškátového oříšku). Zapékejte asi čtvrt hodiny v troubě rozehřáté na 200°C. Podávejte s čerstvým chlebem nebo vařenými brambory.
◼ redakce hobby / inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Masová turistika začíná být problém. Někde vás v nastávající sezóně čekají omezení

Věda & Vesmír

Ruský satelit má zřejmě tajné úkoly. Pořád špehuje ten americký

Bydlení

Jak doma topit chytře a efektivně

Zavřít reklamu