Kdy je čas zbavit se vařeček a prkének? Stačí jediný ukazatel

 Dům 
12. května 2019 12:30 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
I když o svoje dřevěné nádobí správně pečujete, přijde čas, kdy se s ním budete muset rozloučit Depositphotos
Žádný set kuchyňského náčiní není kompletní bez vařečky a prkénka. Jak ale poznáme, že už nám dosloužily a je na čase je vyhodit? Bude nám stačit jediný ukazatel.

Ačkoliv to zní neuvěřitelně, dřevo (obzvláště borovice a dub) má přírodní antibakteriální vlastnosti, takže dokáže zabránit nebezpečným bakteriím, aby se šířily. Díky tomu můžete dřevěné vařečky a prkénka bezpečně používat dlouhou dobu, dokonce i déle než ty plastové. Nicméně jakmile se objeví praskliny, máme problém.

Proč dřevěné náčiní praská

Praskliny se mohou objevit z mnoha různých důvodů. Vystavení extrémně vysokým teplotám, jaké jsou například v myčce na nádobí, může způsobit vysušení dřeva a následné popraskání. Zatímco delší působení vody a vlhka může dřevo oslabit.

Problém je, že v těchto drobných prasklinách, i když jsou miniaturní, se mohou zachytávat částečky jídla a mnoho druhů bakterií. Takže když se začnou objevovat, je třeba jednat.

Jak praskliny spravit

Ve většině případů je prasklina známkou, že je potřeba prkénko nebo vařečku vyhodit, anebo pořádně spravit. Občas lze opravit maličké prasklinky pomocí lepidla, které není toxické, a brusného papíru.

Kdy se dřevěného náčiní zbavit

I když objevíte puklinu na držadle vařečky, je lepší ji vyhodit, protože v ní mohou být částečky jídla a bakterie. Pokud najdete prasklinu v prkénku, která je širší než 2 milimetry a nejde ji opravit, je čas jej zahodit. Nemusí ale putovat rovnou do koše. Některé dřevěné nádobí můžete i recyklovat nebo dokonce kompostovat, pokud není chemicky ošetřeno.

Jak zabránit tvoření prasklin

S náležitou péčí vám dřevěné nástroje vydrží déle. Abyste zabránili vzniku prasklin, zvykněte si mýt je v ruce horkou vodou a jemným čisticím prostředkem. To platí i pro předměty, které lze umývat v myčce. Pro začátek je dobré vědět, které nádobí do myčky nepatří.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008