Inspirace na zdravé a přitom chutné svačiny do školy
Ostatní
12. května 2015 23:30
/
redakce
📷
1 fotografie v galerii
Jistě si občas jako rodič lámete hlavu nad tím, co dát svému dítěti do školy na svačinu. / Wikimedia Commons/Lablascovegmenu
Nejnovější
Svačiny jsou pro děti velmi důležité, protože slouží k doplnění energie a zachování vyrovnané hladiny krevního cukru. Pokud děti pravidelně svačí, jsou méně unavené, mohou se lépe soustředit a jsou schopné podávat adekvátní výkony,“ upozorňuje dietoložka a odborná poradkyně přes výživu PhDr. Karolína Hlavatá.
Proto by výživová hodnota svačin měla být vždy na prvním místě. Nevhodná skladba vede k nadbytečnému příjmu nasycených mastných kyselin a jednoduchých sacharidů, často chybí vláknina a vápník. Ve spojení s nepravidelným jídelním režimem se přitom zvyšuje riziko vzniku nadváhy a obezity nebo dochází k rozvoji poruch příjmu potravy.
Pět receptů na vyvážené svačiny
Kaiserka s pomazánkou z červené čočky s cherry rajčátky a jablkem
Na pomazánku potřebujete: 40 g červené čočky, lžíci řepkového oleje, 10 g mrkve, 10 g bílé cibule, česnek, sůl, citronovou šťávu, kaiserku
Příprava: Na oleji orestujte na kostičky nakrájenou cibuli, utřený česnek a nahrubo nastrouhanou mrkev. Přidejte propláchnutou červenou čočku a společně restujte asi 5 minut. Vše zalijte 100 ml vařící vody a za občasného míchání pomalu duste do měkka, asi 20 minut, dokud se všechna voda nevyvaří. Nechte zchladnout. Poté dochuťte solí, česnekem a citronovou šťávou. Pomazánku namažte na kaiserku, můžete ozdobit lístečky bazalky nebo rukoly.
Bagetka s kousky grilovaného kuřete, jogurtovým dresinkem a listy římského salátu
Potřebujete: bílý jogurt, čerstvé bylinky, trochu soli, citronovou šťávu, může být i lisovaný česnek, bylinkové či rajčatové pesto či avokádová pasta
Příprava: Jogurtový dresink si udělejte, jak ho máte rádi, použijte ingredience v poměru, který vám chuťově vyhovuje. Pak jím potřete tmavou bagetku, do které dejte i kousky grilovaného nebo pečeného kuřete – můžete použít to, které zbylo po nedělním obědě.
Ovocný salát s avokádovým nebo sezamovým olejem, mléko a sójový rohlík
Na ovocný salát potřebujete: 50 g banánu, 50 g broskví, 50 g hroznového vína, avokádový nebo sezamový olej
Příprava: Ovoce nakrájejte a smíchejte. Vše zalijte kapkou oleje. Tip: Pokud nemáte doma vhodný olej na přípravu ovocných salátů, můžete ho nahradit například 10 g slunečnicových semínek...
Grahamový rohlík s bylinkovým žervé a ředkvičkami a jogurt s ovocem a medem
Na „domácí" žervé potřebujete: klasické koupené žervé, bylinky podle chuti
Na ochucený jogurt potřebujete: klasický bílý jogurt, sezonní ovoce, například meruňky, borůvky, jablka, med
Příprava: Do originálního žervé stačí přimíchat bylinky podle chuti. Do jogurtu vmíchejte čerstvé ovoce a doslaďte jej medem.
Sendvič s vařeným vejcem a zeleninou
Na sendvič budete potřebovat: 1 vejce, 4 plátky celozrnného toastového chleba, margarín, 2 plátky polotvrdého sýra do 30 % tuku v sušině
Příprava: Vejce uvařte natvrdo a nechte vychladnout. Pak ho oloupejte a pokrájejte na kousky, jako na chlebíčky. Dva plátky toastového chleba potřete trochou margarínu, poklaďte vajíčkem a dejte navrch plátek sýra, pak překryjte suchým plátkem. Vzniknou vám tak dva toasty.
Zeleninový salát nebo jen kousky zeleniny (papriky, okurky, rajčat nebo třeba kedlubny) připravte dle chuti.
Kam dál?