Jak zajistit pokojovky o dovolené? Vyrobte si vlastní zavlažovací systém

 Dům 
18. července 2019 15:56 / Šárka Sokolská
  0
📷
7 fotografií v galerii
Nechcete-li, aby květina po návratu z dovolené vypadala takto, zařiďte jí zavlažování Shutterstock
Chystáte se na dovolenou, ale nevíte, co s pokojovkami, aby vydržely do vašeho návratu? Máme hned několik jednoduchých řešení.

Ne každý má k dispozici příbuzné, kteří jsou ochotni zalévat vaše květiny v době, kdy si budete užívat zasloužené dovolené. Nicméně nemusíte zoufat. O své oblíbené kytičky nepřijdete. Stačí se na to trochu připravit. 

Pryč od slunce

To, co byste měli udělat jako první, je dát květiny pryč z parapetů. Přeneste je někam, kde je celý den stín, a pokud možno i větší chlad. Takovým místem může být třeba venkovní chodba či koupelna. 

Zavodnit

Pár dnů před odjezdem dopřávejte rostlinám vydatnější zálivku, aby dobře nasály vodu. Nemusíte se obávat přelití. Jednou za čas to rostliny určitě vydrží. Větší druhy, anebo ty, které potřebují hodně vody, ponořte do hlubší mísy naplněné vodou. Pomoci si můžete i rozprašovačem, kterým budete kropit listy. Díky tomu si rostlina uchová více vlhkosti. 

Samozavlažování z kýblu

Samozavlažovací květináče jsou dnes již standardem každého obchodu. Pokud vám to přijde jako zbytečná investice, pak si můžete vyrobit vlastní zavlažovací systém. Stačí vám k tomu lněný knot a kýbl či větší barel na vodu. Ten umístěte výše, než bude místo s květinami. Naplňte jej vodou. Jeden konec knotu dejte do zeminy ke květině, druhý do vody. A máte hotovo. Pokud máte více času, můžete si vyrobit vlastní samozavlažovací květináč, jehož postup na výrobu jsme psali zde.

Kropítko z PETky

Podobně můžete použít i starou PET lahev. Stačí, když do víčka uděláte hřebíkem pár dírek, lahev naplníte vodou, zašroubujete ji, otočíte dnem vzhůru a vložíte do zeminy. Čím hlouběji se vám to podaří, tím lépe, aby měla lahev oporu a nepadala. Květina si pak bude brát jen tolik vody, kolik skutečně bude potřebovat. 

Designové zavlažování

Pokud si chcete pořídit něco, co má skutečně zajímavý šmrnc, pak investujte do gelových kuliček, které se často používají na zavlažování řezaných květin. Seženete je v různých barvách. Tento malý zázrak totiž dokáže skvěle absorbovat vodu, a to až na 30 dní. Stačí kuličky nechat pořádně nabobtnat ve vodě a dát do květináčů. Velmi efektivně vypadají i zavlažovací koule, které se hodí i na balkon. Ty se naplní vodou a zapíchnou se do květináče pod úhlem 60 stupňů. Koule se prodávají v různých velikostech, proto je dobré si zjistit, jaká je vhodná pro danou květinu. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve