Chcete mít na stromech bohatou úrodu ovoce? Pak nezapomínejte na jednu důležitou věc

 Zahrada 
19. července 2019 13:01 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Ovocné stromy potřebují vláhu více než trávník Shutterstock
Když je horké léto, je třeba častěji zalévat, to nikoho nepřekvapí. Na květiny či zeleninu obvykle nikdo se zálivkou nezapomene, ale ovocné stromy často zůstávají v tomto ohledu stranou. Jenže stromy pak trpí.

Pokud si na zahradě pěstujete zeleninu nebo okrasné květiny, s největší pravděpodobností o ně dobře pečujete a minimálně jednou denně jim dopřejete pořádnou zálivku. Mnozí lidé dokoncce nezapomínají kropit trávník, který bývá v horkých letních dnech doslova vyprahlý. Ale na ovocné stromy si se závlahou už vzpomene jen málokdo. Přitom stromy v suchých a parných dnech potřebují zálivku daleko více než třeba trávník.

Trávník se vzpamatuje, stromy ne

Trávník možná na první pohled vypadá, že bez vody nepřežije. Má však obrovskou regenerační schopnost a jakmile na podzim začne pršet, okamžitě ožije a znovu se zazelená. To keře a ovocné stromy takovou schopnost nemají. A v horkých letních dnech strádají daleko více. I proto je vhodné na stromy nezapomínat a aspoň jednou za čas je nutné je pořádně zalít. Pokud si ale myslíte, že vám strom bude vděčný za dvě nebo tři konve vody, jste na velkém omylu.

Méně často, ale pořádně

Stromy není třeba zalévat denně, v období sucha jim stačí pořádná zálivka tak jednou až dvakrát za měsíc. Ale musí být skutečně vydatná. Na otázku, kolik vody stromu dopřát, neexistuje jednoznačná odpověd. Různé zdroje uvádějí různé informace, navíc záleží také na mnoha dalších aspektech. Roli hrají například tyto faktory:

  • velikost stromu
  • stáří stromu
  • umístění stromu v sadu
  • poloha samotné zahrady
  • aktuální počasí
  • přítomnost či nepřítomnost plodů

Někdy stromu stačí 100 litrů, jindy snese i dvakrát více. Podle odborníků by vody mělo být tolik, ale zavlažila půdu do hloubky asi jednoho metru.

Ke kmeni vodu nelijte

Lít vodu přímo ke kmeni je jednou z častých chyb, kterých se lidé dopouštějí. Stromy mají totiž rozsáhlý kořenový systém a kořeny jdou směrem od stromu. Jsou poměrně plytké a ty nejmenší kořínky se nacházejí dál od kmene. Právě ony potřebují vody co možná nejvíce Proto se nebojte a zalévejte plochu pod stromem plošně. Ideálně pod okrajem koruny a dále od stromu.

Nejlépe uděláte, když necháte vodu téct malým proudem pár hodin a hadici jen postupně posunujte po obvodu koruny stromu. Co se týká samotné vody, nejlépe stromům vyhovuje mírně zásaditá voda, ideálně když je navíc odstátá.

Jak vláhu u stromu udržet

Pokud chcete, aby se vláha u stromu udržela co nejdéle, je třeba pro to něco udělat. Okolí stromu můžete například namulčovat vrstvou slámy. Někdo zase nedá dopustit na zavedení drenážní vrstvy a okolo stromu zabuduje drenážní trubku. Zajímavé řešení představují i různé hydrogely, které jsou schopné udržovat déle trvající vlhkost. O tom, jak zahradě ulevit, když udeří sucho, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve