Položte si sami podlahu. Bez lepidel i šroubů

 Dům 
09. března 2018 12:21 / Pavel Suchý
  2
📷
4 fotografie v galerii
Pokládka svépomocí potrvá několik hodin Shutterstock
Chcete plovoucí podlahu a nejradši byste si ji položili sami? Může být z různých materiálů a u laminátové krytiny to zvládnete i bez lepidel, šroubů a hřebíků. Pokládka je otázkou několika hodin. Nesmíte však zapomenout na protihlukovou podložku!

Výhodou laminátových podlah je, že se nepokládají jinak než plovoucím způsobem, tedy bez lepení nebo dalšího pevného připevnění. Tím pádem se dá položit rychle a snadno a zvládne to i normální člověk, který s tím nemá větší zkušenosti nebo se tím přímo neživí. Výhodou je i příznivá cena a velký výběr.

Pozor na hluk

Než se vrhnete do práce, myslete na vlhkost domu a hlučnost a teprve podle toho vybrerte izolaci. Hluk kroků utlumíte díky izolačním deskám odolným proti tlaku. Potom přidáte ještě izolační skládací desku a budete mít ještě větší ochranu proti hluku. Vyrovnáte tak i nesrovnalosti. Pokud existuje riziko vlhkosti, musíte nejprve celoplošně položit podkladovou polyetylenovou nebo klasickou stavební fólii. Teprve pak dávejte protihlukovou podložku.

Před položením první řady je potřeba uříznout pero na podélné straně podlahových dílců, ze kterých první řadu položíte. Pero v tomto případě nebudete potřebovat. Odříznutou stranou je pak budete přikládat ke zdi. U první lamely odřízněte pero i na kratší straně a tou ji přiložte k boční zdi. U stěny ponechejte volnou spáru o šířce až 15 milimetrů a zajistěte ji distančními klíny.

Pokud je místnost delší než podlahová lamela, přikládejte další díly pomocí systému pero-drážka. Pomáhat si můžete kladívkem. Pokud se poslední lamela nevejde celá, otočte ji o 180 stupňů a zkraťte ji podél hrany předposledního dílce. Počítejte přitom se zachováním dilatační spáry i u boční zdi.

Podélné pero odřezávejte jen u té části lamely, kterou použijete v první řadě. Zbytek lamely se bude hodit do druhé řady, tam budete pero potřebovat pro připevnění k první řadě. Aby se vám netřepily hrany, řežte ruční pilkou vždy z dekorované hrany a elektrickou pilou z té spodní. Dávejte si pozor na to, aby neměla první řada odchylku od zdi a dodržovala stejnou vzdálenost. Když je stěna křivá, snažte se, aby dilatační spára nebyla nikde širší než tloušťka zakoupených podlahových lišt.

Další řady

Zbývající kus posledního dílce z první řady použijte na začátek druhé řady. Odříznutou hranu přitom přiložte ke stěně, lamela tedy bude otočena drážkou směrem do prostoru. Stejný postup pak opakujte i v dalších řadách. Docílíte tak toho, že krátké spoje mezi lamelami každé řady budou v jiném místě, podlaha tedy bude držet pevněji pohromadě a bude i dobře vypadat.

U prvních tří řad je potřeba dávat pozor, aby byly naprosto rovné. Pro přesné vyměření proto použijte tesařskou šňůru. Jednotlivé řady lamel pak k sobě opět stahujte pomocí táhla. Čela lamel u bočních stěn vždy zajistěte distančními klíny, abyste u zdí zachovali dilatanční spáry.

Topení a trubky

Pokud u zdi narazíte na topenářské potrubí, vyřežte lamelu, kterou chcete na místo pokládat. Nezapomeňte na dilatační spáru, která musí obkroužit i trubky. Pokud už máte instalované dveřní zárubně, budete je asi muset zkrátit, abyste pod ně mohli zasunout laminátovou krytinu.

Na konci si odměřte přesnou šířku poslední řady lamel a opět započítejte dilatace. Volnou lamelu položte do zákrytu přes už připevněnou předposlední řadu. Na ni pak přiložíte další volný dílec až k vymezené dilatační spáře a použijete to jako pravítko. Na spodní volnou lamelu podle ní narýsujete čáru a podle ní pak lamelu zkrátíte. Podle ní upravíte i další lamely v poslední řadě. Jakmile budete mít celou krytinu položenou, z dilatační spáry vyjměte klíny. Pak ji zakryjete soklovými lištami, které se připevňují ke stěnám, nikoliv k podlaze. K připojení podlahy u dveří nebo v místech napojení na jinou krytinu použijte přechodové lišty. O vhodné podlaze do koupelny jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47