Zrcadlo je v koupelně důležitý prvek. Špatným výběrem ale můžete hodně pokazit

 Dům 
27. července 2019 10:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Snad žádná koupelna se neobejde bez zrcadla Depositphotos
Koupelna bez zrcadla je jako kuchyně bez sporáku. Je to zkrátka něco hodně nepředstavitelného. Vybrat ale ideální zrcadlo právě pro vaši koupelnu nemusí být tak jednoduché, jak se zdá. Poradíme, jak se ve světě zrcadel neztratit.

Zrcadlo představuje v koupelně dominantní prvek. To je třeba mít při jeho výběru na paměti. Zastává hned několik funkcí. Kromě toho, že se v něm vidíme při úpravě zevnějšku, dokresluje také celý vzhled koupelny a v malých či tmavých místnostech vám může výrazným způsobem pomoci s optickým zvětšením a prosvětlením prostoru.

Než se vrhnete do samotného vybírání, promyslete si, jaký typ zrcadla se do vaší koupelny hodí nejvíce. Bude to jednoduché zrcadlo na zeď, zrcadlo v rámu, zrcadlo s policí nebo dáte přednost zrcadlové skříňce? Vše je otázka prostoru a dispozic koupelny. A každý typ zrcadla má něco do sebe.

Jednoduchá zrcadla

Hodí se do koupelen zařízených v minimalistickém stylu, které kladou důraz na design. Tato zrcadla jsou obyčejně tvořena jednolitou velkou plochou, která se pověsí na stěnu nebo se zasadí do zdi či obložení. Při výběru jednoduchého zrcadla narazíte na čistá zrcadla, ale i pískovaná, frézovaná nebo nejrůznější lepené varianty.

Zrcadla v rámu

Robustnějším řešením jsou koupelnová zrcadla v rámu. Ta se ve většině případů, především díky své velikosti, stávají dominantním prvkem v koupelně. Proto si dobře rozmyslete, jaký rám zvolíte, jelikož s největší pravděpodobností bude jednou z prvních věcí, které po vstupu upoutají pozornost návštěvníka. Rám má dále vliv na konečné umístění osvětlení, proto v případě, že vybíráte zrcadlo v rámu, zároveň řešte i světlo.

Zrcadla s policí

Velmi oblíbenou variantou koupelnových zrcadel jsou ta s policí pro odkládání drobných věcí, jako jsou například kartáčky (i když ty lze umístit do stojanu na umyvadlo, nebo pro ně vytvořit prostor připevněním držáku na zeď). Zrcadla s policí jsou dobrým řešením především v případě, že v koupelně nemáte místo na velké umyvadlo, po jehož obvodu by zubní kartáčky nalezly svůj domov. Nejrozšířenější variantou takového zrcadla je řešení s jednou hlavní policí ve spodní části zrcadla, na trhu ale najdete i zrcadla s policemi po svých bocích.

Zrcadla s osvětlením

Pořídíte-li si zrcadlo s osvětlením, zabijete dvě mouchy jednou ranou – zrcadlo a světlo. Šetříte tak čas, jinak investovaný do separátního výběru obou věcí, a často i peníze. Pozor ale na to, že se tímto řešením do jisté míry zbavujete šance na kompletní sjednocení všech světel v koupelně. Při takové volbě budete mít na výběr celou řadu způsobů osvětlení a umístění. Jste-li skutečně nároční, nespokojte se pouze s horním světlem, ale chtějte varianty s umístěnými světly po stranách.

Zrcadlové skříňky

Pro koupelny, kde hraje roli každý centimetr – typicky malé panelákové koupelny, je často ideálním řešením zrcadlová skříňka, která splní svůj účel a navíc poskytne cenný úložný prostor, do kterého schováte veškeré hygienické potřeby, které denně používáte. Nejčastěji půjde o nástěnnou skříň s různými variantami otevírání, které na přední straně mají zrcadlo – to může být navíc osvíceno horními či bočními světly.

Nejmodernější zrcadla

Vývoj nezastavíte a dotýká se i sortimentu zrcadel. Koupelnová zrcadla v sobě dnes mohou mít zabudováno rádio – stačí naladit stanici a můžete se u čištění zubů vrtět do rytmu oblíbené písničky. Mnohá zrcadla v sobě mají integrovanou topnou fólii proti otravnému mlžení, bezdotykový spínač světla nebo digitální hodiny. Kvalitě v těchto případech pak také odpovídá cena, která je výrazně vyšší než u běžných zrcadel. O tom, jak v koupelně zabránit mlžení skel pomocí surovin, které máte běžně doma, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod