Potřebujete vyprat spacák? Dodržujte několik důležitých pravidel

 Ostatní 
30. října 2019 17:30 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Spací pytel je potřeba správně ošetřovat  Depositphotos
Podzim už definitivně převzal otěže a čekají nás měsíce chladného počasí. Znamená to konec stanování, takže můžete sbalit spacák zase na příští rok. Pokud zapáchá, musíte ho vyprat. Je však potřeba dodržet pár pravidel.

Spací pytel není potřeba prát příliš často. Pokud ale půjde vnitřní část nepříjemně cítit nebo jsou vidět na povrchu nečistoty, než spacák sbalíte a hodíte do šatníku, je potřeba se zápachem a nečistotami něco udělat.

Maximálně 30 stupňů Celsia

V první řadě potřebujete pračku s velkým bubnem. Pokud ji nemáte, požádejte o vyprání někoho z rodiny. Spacák se pere samostatně a na šetrný program s maximální teplotou 30 stupňů Celsia. Nepoužívejte ani prací prášek nebo aviváž, nejvhodnější je prací gel.

Komplikovanější je potom samotné sušení. Spacák se nejlépe suší venku, protože se tím dobře provětrá. Pokud ho postavíte ven na slunce, které občas i na podzim a v zimě svítí, udělejte si čas tak, ať máte prostor spacák otáčet.

Spacák by měl ležet na zemi. Neměli byste ho věšet, protože jinak riskujete, že se přesune vnitřní náplň, kterou už po usušení nikdy nevrátíte do původního stavu. Pokud tedy máte zahradu, můžete spacák venku položit například na igelit. Pozor ale na déšť. Pokud jste v panelovém domě, budete muset spací pytel rozložit někam na podlahu.

Naprosto suchý

Ležet musí tak dlouho, dokud není naprosto suchý. Obvykle to trvá několik dní a může se to protáhnout až na týden. Pokud si nejste ještě úplně jistí, že je spacák suchý a není žádné mokré místo, raději ho nechejte sušit o něco déle. Vyplatí se to.

Zvolit můžete i takovou taktiku, že spacák necháte rozložený například na půdě v rodinném domě po celou dobu, než ho použijete znovu. Když spacák bude ležet od podzimu do teplých jarních dní nebo do léta rozložený, nejenže krásně proschne, ale také nedojde ke zbytečné deformaci. Před stanováním si jej pak můžete zase znovu sbalit a vyrazit na cesty.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47