Oslavte příchod nového roku nejen vesele, ale především bezpečně

 Ostatní 
31. prosince 2019 13:48 / Veronika Prášilová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Opatrnosti není nikdy dost, na Silvestra dvojnásob Depositphotos
Příchod nového roku se blíží, mnoho lidí jej bude vítat petardami, rachejtlemi a ohňostrojem. Každoroční varování policie, zdravotníků a hasičů často ignorujeme s tím, že MNĚ se přece nemůže nic stát. Chcete opravdu riskovat, nebo si letos tato doporučení zkusíte vzít k srdci a uděláte sobě a svým blízkým bezpečného Silvestra?

Loučení se starým rokem a vítání toho nového jsou spojené s veselím, alkoholem a zábavní pyrotechnikou. A právě tato kombinace je nejčastější příčinou výjezdů záchranářů. Aby se vás to letos netýkalo, připomeňte si jejich doporučení, abyste do nového roku vstoupili tou správnou nohou. A hlavně – abyste ji vůbec měli...

Vyžadujte certifikát

Používání pyrotechniky, ať už jde o profesionální či zábavní oblast, má svá pravidla. Při koupi se rozhodně spolehněte na osvědčené prodejce. Neuděláte chybu, pokud si necháte předložit certifikát o původu pyrotechniky a atest pro použití v místních podmínkách. Důrazně se nedoporučuje koupě na různých tržnicích, kde zdánlivě ušetříte pár korun, ale z hlediska bezpečnosti si zaděláváte na pořádný průšvih.

Není výjimkou, že pouliční prodejci nabízejí pyrotechniku, která je určena výhradně profesionálům. Její koupě, převoz, skladování a použití podléhají přísným pravidlům. Nespoléhejte se na tvrzení prodejce, že jeho nabízené zboží je v pořádku a nemusíte se ničeho bát. Naopak můžete být obviněni z obecného ohrožení. A to je to nejmenší, co se může stát. Čtěte také: Na Nový rok bez kocoviny! Připravili jsme pro vás pár tipů.

Bez návodu ani ránu

Při kupování zábavní pyrotechniky si vždy pečlivě prostudujte návod, který musí být v českém jazyce, abyste se ujistili, co má který výrobek udělat za efekt a jestli jste schopni jej bezpečně použít. Každé balení si pořádně prohlédněte, aby nebylo prošlé, jakkoli poškozené, namrzlé nebo navlhlé. Vlhkost totiž může způsobit nečekané vznícení pyrotechniky. A takový ohňostroj v kufru auta nebo igelitce asi nikdo nechce, že?

Stokrát měř, jednou pal

Jak jsme již upozorňovali, při použití zábavní pyrotechniky je doslova životně důležité postupovat podle návodu k použití. Základem je nepoužívat ji v uzavřených prostorách, v blízkosti obytných budov, nemocnic a ústavů či na jiných místech s pohybem lidí či zvířat. V žádném případě pyrotechniku neodpalujte z balkonů, protože není možné zaručit, že neohrozíte nikoho ze sousedů nebo na prostranství pod vámi.

Pozor na neaktivovanou pyrotechniku

S pyrotechnikou nemanipulujte, pokud jste pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky. Kupované výrobky se doma nesnažte jakkoliv vylepšit, natož si něco sami vyrábět. Připomínáme, že pyrotechnika nepatří do rukou dětem. Poslední radou je, že není radno se přibližovat k pyrotechnice, která se neaktivovala (nevystřelila, nevybouchla), protože se tak může stát i o mnoho později, než uvádí návod.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47