Rostliny vhodné pro domácí mazlíčky: Které můžete doma bez obav pěstovat?

 Mazlíčci 
29. července 2019 10:17 / Monika Thomsonová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Chyť mě, když to dokážeš Shutterstock
Krásné žluté tulipány ve skleněné váze uprostřed stolu. Kaktusy různých tvarů naskládané na parapetu. Begónie, zázračná aloe vera či lilie? Tiše závidíte těm, kteří mohou mít byt vyzdoben květinami, protože vy máte doma neposedného kocoura nebo pejska, který okusuje vše, co mu přijde do cesty.

Výše uvedené rostliny jsou pro domácí zvířata nebezpečné. Mohou jim způsobit zažívací problémy, otravu a další potíže. Ale pokud jste přece jen milovníci květin, řešení samozřejmě existuje. Máme pro vás pár příkladů rostlin, které nejsou pro domácí mazlíčky škodlivé.

Zelenec (Chlorophytum comosum)

Tato nenáročná rostlinka pěkně oživí interiér každé domácnosti. Dlouhé listy nejlépe vyniknou v zavěšených květináčích. Podle vědců tato rostlina patří mezi nejlepších čističe vzduchu. Pokud nemáte s květinami zkušenosti, tak toto je dobrá volba.

Datlovník (Phoenix roebelenii)

Kdo by nechtěl mít doma palmu? Košaté listy v pěkném mohutném květináči. Tato zmenšená verze vysokých datlových palem krásně doplní interiér každého obývacího pokoje. A bude se líbit i vaší kočce.

Fialka

Tato rostlinka potěší barevnými květy během celého roku. Nejlepší je umístit ji na parapet k oknu s dostatkem světla. Pozor při zalévání, vodu je třeba nalévat do misky, ne přímo na rostlinku.

Haworthia fasciata

Tento druh sukulentu připomíná aloe vera. Avšak listy jsou tvrdé, menší a s bílými pásy. Rostlina nevyžaduje příliš vody, takže klidně můžete odjet na dva týdny na dovolenou.

Orchidea (Phalaenopsis Orchids)

Člověk by si myslel, že jsou tyto exotické krásky nebezpečné pro domácí zvířata. Nejsou a  některé rostliny lze dokonce konzumovat. Nekvete vám orchidej? Stačí dvě ingredience a bude obsypaná květy.

Mezi další rostliny vhodné do domácnosti se zvířaty patří například vánoční kaktus, některé druhy bambusů, neforlepka - kapradina, banánovník či gerbera. 

Dobrá rada na závěr

Na závěr ještě několik rad pro majitele "všežravých" a "stáležravých" koček. Pokud vaše kočka každou chvíli žvýká kousek nějaké květiny, vypěstujte jí kočičí trávu. Zasaďte semínka do širší plastové nádoby a umístěte ji na balkon nebo do pokoje. Kočka se v ní bude vyvalovat od rána do večera a ostatní květiny nebudou mít nechtěný střih.

Další volbou je šanta kočičí, známá též jako kočičí máta. Tato trvalka má hned několik významů. Působí pozitivně na kočky i na lidi a zárověň odpuzuje některé druhy hmyzu. Rostlina mírně mění chování koček. Některé uspí, v jiných zase probudí neposednou šelmu. V každém případě ji většina koček zbožňuje. Rostlina se dá koupit i jako sušená příměs v hračkách. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve