Které plemeno si vybrat pro společné běhání

 Mazlíčci 
30. srpna 2017 17:14 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Některá psí plemena prostě k běhání nedonutíte. Je jasné, že majitel čivavy se asi do žádných takových experimentů pouštět nebude. Shutterstock
Zoufáte si, že nemůžete sehnat kumpána, který by s vámi bez řečí polykal tréninkové dávky?

Většina psů běh miluje – někteří víc než ostatní ale ne všichni na dlouhé vzdálenosti. Pokud hledáte perfektního partnera na běhání, jaké plemeno byste měli zvolit?

Psí plemena, která běhání přímo milují

Irský setr

Irský setr je temperamentní plemeno s velkou aktivitou. Je to ohař, a proto potřebuje tedy hodně pohybu. Pokud nejste zrovna myslivci a nemáte irského setra coby loveckého pomocníka, je běh jedním z nejideálnějších aktivit, které této rase můžete dopřát. Důležitá je však výchova. Poslušnost je na prvním místě. Pokud vyrazíte běhat do lesa, je třeba počítat s tím, že máte s sebou rodilého lovce a zájem o zvěř mu je vrozený. Než vyrazíte, ubezpečte se, že máte v kapse vodítko a váš kam čtyřnohý kamarád poslouchá na slovo. Irský setr je velmi aktivní a má obrovskou výdrž, proto vás bez problémů při společném běhání unaví. 

Výmarský ohař

Stejně jako u prvního plemene je výmarský ohař lovecké plemeno s velkým temperamentem. Potřebuje hodně pohybu a od štěněčího věku důslednou výchovu. Považuje se za jednoho z nejnáruživějších lovců mezi loveckými rasami, velkou výhodou však je, že je lehce ovladatelný a všestranný. Pokud jej od mládí budete vést k aktivitám jiným než zrovna loveckým, uvidíte, že určitě nebude strádat, když ho místo do lesa na černou zvěř vezmete do parku nebo na pole. Bude vám vděčný už za to, že se s vámi může nejen zaběhnout, ale také vyřádit. Pokud se chystáte vyběhnout na kratší běh, berte na vědomí, že výmarský ohař je takřka neunavitelný a po 5 kilometrech bude štěkat, že chce dalších 5. 

Dalmatin

Dalmatin je harmonicky stavěný, který se vyznačuje skvrnami tvaru a velikosti mincí. Je statný, svalnatý a temperamentní a dokáže vytrvale běžet v ostrém tempu coby neúnavný běžecký společník. Je to dáno tím, že se podle svého původu řadí honiče, tedy plemena, kterým je vlastní pohyb, především tedy běh. Výchova štěněte by měla vycházet z přirozeného sklonu k aktivitě. Má údajně pověst hloupého psa, ovšem neprávem, opak je pravdou, dalmatin je velmi inteligentní a učenlivé plemeno, občas je jen trochu tvrdohlavější. Proto, když chcete mít vychovaného čtyřnohého kamaráda, nezapomeňte na řádnou výchovu již od štěněčího věku… Aby se vám pak nestalo, že se při společném ranním běhání jen tak nerozhodne, že se půjde proběhnout sám. 

Rhodéský ridgeback

Ridgeback je sportovní plemeno a tomu odpovídá i péče o něj, fyzická aktivita je pro původem honiče jedna z nejdůležitějších složek života. Tento fakt by měli brát na zřetel především jeho páníčci a dostatek fyzické aktivity mu každodenně dopřát. Běh je nejideálnějším způsobem jak takto fyzicky zdatné a temperamentní plemeno potěšit, ale i zdravě unavit. Ridgeback potřebuje velké množství pohybu. Naučí se také běhat vedle kola a má rád dlouhé výlety. Má-li dostatek pohybu doma, bude klidný. Je jedním z nejvěrnějších parťáků pro každodenní jogging nebo dlouhé večerní procházky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve