Jak mít stále čistý domov? Několik rad, jak doma uklízet rychleji a efektivněji

 Dům 
15. srpna 2019 09:08 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Není třeba věnovat úklidu více času, ale dělat jej efektivněji Shutterstock
Když se chceme zlepšit v péči o domácnost, můžeme se zaměřit na určitou oblast, která nám dělá problém, a pokusit se najít nové způsoby, jak daný úkol dělat rychleji a efektivněji. Něco jiného je přemýšlet nad celým procesem péče o domácnost, což vás může přivést například k vytváření rozvrhů uklízení nebo zbavování se zbytečných věcí, abyste si práci ulehčili a pořádek se vám lépe udržovat.

V jakémkoliv případě se ale vyplatí vypěstovat si návyky k tomu, abyste vše dělali správně. Zde je několik návodů, aby vám vše šlo lépe od ruky, které lze aplikovat na jakýkoliv prostor, který je potřeba zvelebit.

Nejdříve si připravte všechny pomůcky

Je otravné, když musíte přerušit rozdělanou práci a vrátit se do skříňky pro další hadr, nebo když nevíte, kam jste posledně uložili leštidlo na dřevo. Než se pustíte do samotného úklidu, nachystejte si všechny pomůcky, které budete potřebovat, abyste neztráceli motivaci práci dokončit neustálým odbíháním. 

Postupujte podél stěny

Začněte v jedné části místnosti a postupně se propracujte na druhou stranu. Dá se říct, že budete uklízet ve směru hodinových ručiček. Když při úklidu přeskakujete z místa na místo, můžete mít pocit, že děláte spoustu práce bez žádného výsledku. V případě, že postupujete kolem stěny, kompletně uklizená část vás bude motivovat k tomu, abyste práci dokončili.

Vykašlete se na dokonalost

Není potřeba se vzdávat, pokud zrovna nemáte čas vše perfektně dokončit. Udělejte všechno, jak nejlépe dovedete v rámci momentálních možností, a váš dům bude mnohem čistější, než kdybyste usilovali o dokonalost a ve výsledku nic nedokončili.

Nepohrdejte “starými” metodami a nástroji

K docílení nejlepšího výsledku je často nejlepší léty prověřený způsob než moderní inovace. Například pověšení světlého prádla ven na sluníčko jej krásně vybělí, anebo když před vysavačem použijete koště, povede se vám lépe dostat smetí ze všech koutů a rohů. Co se týče čisticích prostředků, jedlá soda v kombinaci s octem nebo citrónovou šťávou si se špínou poradí stejně dobře jako chemické přípravky. Několik jednoduchých úkonů lze zakomponovat i do velice nabitého programu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum