Topíte v zimě dřevem? Správným výběrem můžete výrazně ušetřit

 Dům 
27. srpna 2019 19:11 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nejlepší je mít na otop několik druhů dřeva Depositphotos
Někdo topí elektřinou, jiný plynem a další třeba dřevem. Pokud i vy máte doma kotel na tuhá paliva nebo krb, musíte se před zimou dostatečně zásobovat dřevem na otop. Ne každý druh dřeva je ale pro tento účel ideální.

Dřevo na topení lze rozdělit do dvou základních skupin, a to na měkké a tvrdé. Do první skupiny patří jehličnany a měkké listnáče (např. lípa, olše či topol). Do druhé se řadí buk, dub, habr, jasan a akát.

Výhodou tvrdého dřeva je maximální výhřevnost a dlouhá hořlavost, takže si ušetříte práci s přikládáním do kamen. Naopak nejmenší výhřevnost mají měkké listnáče - především topol a vrba. Je to proto, že hoří rychle, musíte více přikládat a spotřeba tím pochopitelně stoupá. I když je měkké dřevo levnější, není tolik kvalitní. Doporučuje se proto míchat s tvrdým. Zvláštní kategorii tvoří bříza. Její výhodou je, že dobře hoří i čerstvá a vlhká. V kombinaci s tvrdým dřevem je ideální jak pro topení v krbech, tak pro vytápění v kamnech.

Na zátop se hodí měkké dřevo

Ideální je, když máte na skladě tvrdé i měkké dřevo. S měkkým dřevem totiž bude zatápění podstatně snazší. Čím měkčí a sušší dřevo použijete, tím snadněji vzplane. Lze si sice pomoci i chemickými přípravky, které umožní zapálit dřevo i ne zcela vysušené (např. pevný líh), ale rozhodně to není ideální. Každý odborník vám potvrdí, že do kotlů nebo krbu patří jen dobře vysušené dřevo. Z mokrého dřeva je mnoho dýmu, který vám například u krbových kamen může pořádně zaneřádit sklo. O tom, jak vyčistit krb za pár minut, jsme psali zde.

Každé dřevo má jiné vlastnosti

Někdo si pořizuje na topení jednodruhové dřevo, lepší je ale mít vytvořenou zásobu z různých druhů stromů, každé dřevo je totiž vhodné k něčemu jinému.

Buk, jasan

Toto dřevo je nejvhodnější pro topení v krbu a kamnech. Má výbornou výhřevnost, rychle vysychá, lehce se zapaluje a oheň z těchto dřevin je živý se silně zářivými plameny. Naštípané dřevo je vhodné chránit před deštěm.

Dub

Dub má podobnou výhřevnost jako buk, dřevo je odolné vůči vodě a vlhkosti, je vhodné pro dlouhodobé skladování. Hoří velmi pomalu, dává poklidný oheň s krásně zářivými uhlíky. Dub je ideální pro topení v kamnech i kamnových a klasických krbech. Naštípané dřevo je vhodné nechat v prvním roce volně na dešti kvůli vyplavení tříslovin a následně ho uskladnit pod střechou.

Topol

Dobře se štípe a velmi rychle vysychá. Má nízkou výhřevnost a při spalování produkuje velké množství polétavého popílku.

Habr 

Habr je jedním z nejvýhřevnějších a nejkvalitnějších dřev na topení, vydá nejvíce tepla a vydrží hořet po nejdelší dobu, tedy déle než ostatní dostupné dřeviny. Poskytuje krásné a pokojné plameny s kouzelně světélkujícími rozžhavenými uhlíky. Naštípané dřevo je vhodné chránit před deštěm, vysychá delší dobu než bukové dřevo.

Bříza

Březové dřevo je vhodné na topení v krbových kamnech i v otevřených krbech, nevystřeluje žhavé uhlíky, dobře hoří.

Akát 

Akát má velmi tvrdé dřevo s vynikající výhřevností. Je odolný vůči vlhkosti a plísním podobně jako dub. Akátové dřevo je vhodné do kotlů i kamen. Vzhledem k tomu, že spalování akátu způsobuje vystřelování uhlíků, není vhodné pro topení v krbech.

Smrk 

Jako ostatní měkké dřeviny (lípa, borovice, olše, osika, topol, modřín) dobře hoří. Jde o druh dřeva, který je vhodný pro rychlé dosažení vysoké teploty.

Ovocné stromy

Patří mezi tvrdé listnaté dřeviny. Jedná se o velmi kvalitní, ale vzácná a drahá dřeva. Mají vysokou výhřevnost a tvoří krásné plameny. Jako palivo se z důvodů vysoké ceny příliš nevyužívají. Kvalitou je ovocné dřevo srovnatelné s habrem. Jabloň či hrušeň jsou výhřevností srovnatelná s dubem. Švestka a třešeň jsou na tom ještě o něco lépe.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve