Lipový květ a jeho využití

Lipový květ si snadno natrháte a usušíte doma, v zimě se pak můžete těšit z vlastních zásob. Je však třeba sbírat včas, nejlepší jsou květy sotva rozvité!
 Ostatní 
22. června 2015 19:35 / Wikimedia Commons/Bob Embleton
  0   0
Brzy bude vhodný čas na sběr lipových květů. Květy sbíráme odpoledne, celé i se světlými listeny na počátku kvetení. U lípy srdčité sbíráme květenství, hned na počátku kvetení (červen, červenec).

Lípu sušíme rychle v průvanu ve stínu nebo při umělé teplotě do 35 ° C v načechrané vrstvě do 5 cm. Předsušení na slunci je nevhodné. Slunce a vyšší teplota nepříznivě působí na účinnost. Dobře usušené květy a listeny si mají uchovat svou původní barvu a charakteristickou vůni. Květ nesmí znovu navlhnout. Nesbíráme odkvetlá květenství s malými chlupatými plody ani poupata. Květy rozložíme a sušíme ve stínu a po usušení uchováváme v dobře uzavřené nádobě.

Hlavní účinky lipového květu jsou močopudné, žlučopudné, tlumící kašel (používáme při suchém kašli), potopudné a uklidňující (na nervy! v kombinaci s třezalkou či meduňkou).

Z lipového květu si můžete udělat čaj, koupel, nebo květy můžete naložit do medu a mít tak lipový med.

Lipový čaj

Lipový čaj připravujeme tak, že hrstku sušených lipových květů zalijeme vroucí vodou, přiklopíme a necháme čtvrt hodiny louhovat. Scedíme a podáváme buď samotný, neboť má přirozeně nasládlou chuť, anebo do něj přidáme med či cukr a případně i citronovou šťávu. Pijeme ho teplý nebo i vlažný, ale pokaždé připravíme čerstvý čaj a nenecháváme ho zbytečně dlouho stát.

Lipové koupele

Koupelový výluh nám dopřeje klidný a pokojný spánek. Je vhodný zvláště pro neklidně spící děti, nebo pro dospělé po náročném dnu. Výluh připravíme tak, že větší nádobu naplníme zpola lipovým květem a zalijeme ho studenou vodou. Druhý den v podvečer výluh ohřejeme a nalijeme do vany s vodou na koupání. V této vodě relaxujeme necelou půlhodinku.

Lipový med

250g lipového květ udáme do velkého hrnce, přidáme nakrájená kolečka ze 2 citronů a zalijeme 2 l vody. Vaříme asi 15 minut a pak odstavíme a necháme stát do druhého dne. Přecedíme přes síto a pokud jsou tam ještě kousky kvítků, tak přes nějakou látku, přidáme 2 kg cukru a vaříme, dokud se med nezačne táhnout, zkoušíme na misce, jestli už tuhne. Naplníme do sklenic a otočíme dnem vzhůru.
◼ redakce hobby / inStory.cz
Kam dál?
Trápí vás kašel? Máme pro vás rady, jak s ním zatočit.
Správné čištění zubů
Vyrobte si zázračný jablečný ocet doma!
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Polský poloostrov Hel: Pohodové koupání i surfování v ráji cyklistů

Věda & Vesmír

Rodí se přelomová pomůcka pro všechny houbaře

Bydlení

Využijte léto k renovaci radiátorů. Budou opět vypadat jako nové