Věci, které byste nikdy neměli čistit jedlou sodou

 Dům 
29. září 2019 09:36 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
I když je jedlá soda velký pomocník v domácnosti, nedá se použít na všechno Depositphotos
Od drhnutí hrnců a pánví až po hloubkové čištění nejrůznějších spotřebičů. Jedlá soda je natolik účinný čistič, že nás láká používat ji na všechno. I když není tolik agresivní jako některé alternativy, pořád se najdou věci, které může trvale poškodit.

Protože je drsná, musíte být opatrní s povrchy, kterou lze snadno poškodit s drátěnkou. Některé kovy jsou více citlivé než jiné a jedlá soda může způsobit změnu barvy. I když to kov neponičí, nevypadá to hezky. Zde je krátký seznam věcí, při jejichž čištění není vhodné jedlou sodu používat.

Hliníkové nádobí

Existuje spousta kovů, které můžete jedlou sodou drhnout. Na hliníkové nádobí ale buďte opatrní. Když nádobí umyjete rychle a sodu hned opláchnete, nemělo by se nic stát. V případě, že ji ale necháte působit na hliníkový povrch déle, může dojít k oxidaci, kvůli které kov změní barvu.

Starožitné stříbro

I když použití jedlé sody a alobalu způsobí, že stříbro rychle dostane zpátky svůj ztracený lesk, buďte opatrní se staršími stříbrnými předměty, u kterých můžete poškodit povrchový lak, obzvláště pokud nevíte, jestli se opravdu jedná o čisté stříbro vysoké kvality. Rozhodně ji nepoužívejte na kousky, které mají vsazené ozdobné prvky jako jsou perly nebo polodrahokamy. Jestli je vám něco opravdu vzácné, raději to nechte vyčistit profesionály.

Mramorové povrchy

Možná jste se setkali s doporučením používat na čištění mramoru jedlou sodu, ale ti, kdo mramorové věci produkují, s tím určitě nesouhlasí. Opakované používání jedlé sody může postupem času narušit povrchovou vrstvu mramoru. Nejlepší je držet se čističů, které jsou určené přímo pro mramor.

Pozlacené nádobí

Je nepravděpodobné, že byste doma měli nádobí pozlacené opravdu kvalitním zlatem. Spíše se bude jednat o mosaz nebo slitiny zlata. V případě, že jste třeba dostali pozlacený set nádobí jako svatební dar, buďte stejně raději s jedlou sodou opatrní. Zlato je měkký kov, který je snadné poškrábat. Pořád ale existuje velké množství věcí, které jedlou sodou bez námahy vyčistíte.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008